11/24/16 16:38
(http://www.klassa.bg/)

Софийски минерални бани стават центрове за върхова наука

 Банята в Горна баня се превръща в център по музеология, а тази в Овча купел ще изследва лечебните свойства на водите

Две софийски минерални бани ще стават центрове за върхови научни приложения. Идеята е банята в Горна баня да се превърне в център по музеология, а тази в Овча купел ще изследва лечебните свойства на водите.

За реализацията на проектите ще се кандидатства по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Максимално допустимата стойност за проекта в Овча купел е 30 млн. лв., а за този в Горна баня – 13 млн. лв. Това съобщи зам.-кметът по култура Тодор Чобанов след сесията на Столичния общински съвет (СОС). Съветниците дадоха съгласие общината да се включи в тези проекти.

Преди това възникна дебат дали е удачно баните да станат центрове за върхова наука. БСП поиска широко обществено обсъждане за бъдещето им предназначение. От мнозинството заявиха, че такова вече е направено и хората искат баните да са общинска собственост и да се възстановят. Освен това няма време за нови дискусии, защото срокът за кандидатстване по програмата изтича в края на януари 2017 г.

Баните на София са сред уникалните й културни и архитектурни забележителност. Строени са в началото на миналото столетие и по-голямата част от тях са паметници на културата. След промените през 1990 г. обаче тънат в разруха.

През изтеклите години Столична община успя да възстанови само част от Централната софийска баня, която се превърна в Музей на София. За другата половина така и не се намери инвеститор, който да я преустрои в съвременен спа център. Процедурата за концесия на банята в Банкя също се провали.

 

Така възможност за реновирането на сградите, запазване на уникалната им архитектура и намиране на начини за устойчиво развитие в бъдеще е открита в процедурата за изграждане на центрове за върхови постижения по оперативна програма "Наука и образование".

Основен двигател на процеса е Софийският университет "Св.Климент Охридски". В начинанието участват още Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Нов български университет, Националната спортна академия. Ще се включат и неправителствени организации, сред които Българският национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места, известен като ИКОМОС и други, посочи зам.-кметът Тодор Чобанов.

В момента баните в Овча купел и Горна баня са собственост на Националната болница по рехабилитация, която е под шапката на Министерството на здравеопазването. След като СОС даде зелена светлина те станат общинска собственост, предстои това решение да бъде одобрено и от правителството.

По този начин изпълняваме желанието на хората баните да останат общинска собственост, а не да бъдат продадени, каза Чобанов. И допълни, че ще са нужни значителни средства, за да се върне предишният архитектурен блясък на двете сгради.

Идеята е банята в Овча купел да се превърне в център за изследване на лечебните свойства на водата, каза Чобанов. Ще се прави химичен анализ на минералната вода, ще се установява какви болести лекува. По този начин ще се даде нов живот на сградата, която не работи от години.

Проектът за банята в Горна баня е да стане център по музеология. Тази специалност се преподава в Нов български университет. Музеологията е млада наука, която обобщава досегашния опит на музеите в целия свят, за да се извлекат общите принципни изводи от самата практика в полза на бъдещата многообразна музейна дейност.

По думите на Чобанов сградата в Горна баня ще се използва основно за обучения и логистичени цели, докато науката ще се развива вътре в самите университети, които участват в проекта.

"Какви иновации, каква наука има в тези проекти? Целта е да се вземат едни пари, без да се запази основното предназначение на сградите. Те трябва да останат място за балнеотуризъм. Има ли една баня в Карлови вари превърната в музей или върхов научен център?", попита Милка Христова, зам.-председател на СОС от БСП.

Дали двата проекта ще се случат, предстои да видим. Срокът за подаването изтича на 23 януари 2017 г. След това те трябва да преминат през ситото на оценителната комисия и класиране на предложенията.

За центровете за върхови постижения са предвидени 200 млн. лв., а за центровете за компетентност - 150 млн. лв. или общо 350 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование". Плановете са с тези средства да бъдат оборудвани четири центъра за върхови постижения с модерна научна апаратура и в тях да се извършват фундаментални научни изследвания от повече от 70 изследователи по над 40 съвместни проекти с бизнеса. Центровете по компетентност се предвижда да бъдат 8 и ще се концентрират в приложната наука.



mediapool.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване