11/25/16 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Париж дава по 2500 евро на мигрантите, за да си тръгнат

 Френските власти дават по 2500 евро на всеки бежанец, който доброволно реши да се завърне в родината си, съобщи шефът на Агенцията по миграция Дидие Леши, цитиран от електронното издание "Локал". Париж се надява по този начин "значително да се увеличи броят на доброволно отпътувалите" от Франция. 

Парите са предназначени само за чужденци от държави извън ЕС. Предложението на френските власти важи до 31 декември. Освен 2500 евро желаещите ще имат и допълнителни придобивки - безплатен еднопосочен самолетен билет до родината им, а някои от тях могат да получат и финансова помощ до 10 000 евро, за да започнат бизнес, след като се завърнат по родните си места. "Тези средства дават възможност да се започне малък бизнес в зависимост от родната страна", обяви Дидие Леши. Той очаква от схемата да се възползват най-много афганистанци. 

Френските власти предлагат пари за доброволно завръщане от доста време, но мярката не беше много популярна. До октомври те предлагаха само по 350 евро. Сумата беше увеличена на 650 евро, а в началото на ноември Париж вдигна мизата на 1850 евро. Две седмици по-късно сумата вече е 2500 евро. 

Увеличаването на държавната помощ за чужденците започна след разрушаването в средата на октомври на бежанския лагер "Джунглата" в Кале, където по официални данни имаше около 7000 души. Повечето от тях бяха разпратени в центрове из цялата страната, но местното население се надигна на протести. 

Френските миграционни власти са помогнали на 3051 чужденци да се завърнат по родните си места от началото на годината и очакват броят им да стигне 4500 души до края на 2016 г. 



РАЗПЛАЩАНЕ

ООН е раздала 1 милион дебитни карти на сирийските бежанци, намиращи се в лагери в Ливан, съобщи Би Би Си. Те се зареждат с по 175 долара месечно, като парите са отпускани от агенциите на ООН и от благотворителни организации. Банковите карти заменят традиционното раздаване на хранителни продукти, пари в брой и други помощи, предоставяни на бежанците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване