11/29/16 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Британското правителство пак отива на съд за Брекзит

 Британска неправителствена организация завежда дело срещу правителството в Лондон заради последиците от Брекзит. Според адвокатите на организацията British Influence на референдума през юни властите не са попитали британците за икономическия им достъп до ЕС. Затова според тях парламентът трябва да има право да се произнесе по въпроса дали Великобритания да остане в европейското икономическо пространство, съобщи "Политико".

Ако съдът допусне иска, депутатите биха могли да се произнесат по въпроса дали Великобритания да остане част от единния пазар след Брекзит, докато не бъде изготвено ново търговско споразумение между Лондон и ЕС. Членството в ЕС е различно от участието в единния пазар и напускането на едната структура не означава автоматично излизане и от другата, твърдят адвокатите на организацията.

Междувременно една от партиите, които работи най-активно за Брекзит - Независимата партия на Обединеното кралство (ЮКИП) си избра за пореден път нов лидер, който да замести Найджъл Фарадж. Пол Нутал, депутат в Европейския парламент и заместник-председател на ЮКИП в последните шест години, събра подкрепата на 62,6 % от членовете на партията, или общо 9622 души. Втори остана бившият военен Джон Рийс-Евънс с 19,3%, или 2973 гласа в негова подкрепа. Това са вторите избори за лидер, които ЮКИП провежда тази година. Предходният победител Диан Джеймс напусна поста едва 18 дни след победата си.



ПОЗИЦИЯ

Интеграцията на европейските държави в рамките на Европейския съюз трябва да бъде временно прекратена. ЕС трябва да направи пауза и да помисли за по-нататъшните пътища за развитие, основано на нови принципи, заяви федералният президент на Германия Йоахим Гаук в интервю във в. "Велт ам зонтаг". "Създавайки ЕС, разработихме невероятна концепция, за която предишните поколения са можели само да мечтаят. Но по пътя към по-голямо обединение бяхме малко припрени и не всички граждани можеха или искаха да ни следват", подчертава Гаук. "Ще е полезно в бъдеще да решаваме на национално равнище онези проблеми, които може да бъдат решени именно там", добави Гаук, обявявайки се срещу "десуверенизацията" на европейските държави.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване