11/29/16 05:20
(http://www.klassa.bg/)

Норвегия започва търговски диалог с Великобритания от следващия месец

 Норвегия ще започне диалог по търговията с Обединеното кралство следващия месец, за да гарантира, че най-големият ѝ търговски партньор отговаря на интересите ѝ, докато Великобритания върви към излизане от Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Ние, разбира се, следим развитията в Обединеното кралство и в ЕС, но все още не е много ясно как страните ще се договорят“, каза норвежкият министър на индустрията Моника Маеланд в интервю след изказване в Осло. „Нашата цел е да гарантираме нашите интереси, както спрямо ЕС, така и спрямо Обединеното кралство“.

Норвегия, която има достъп до единния пазар чрез Европейското икономическо пространство (ЕИП), се оказва встрани от развитията, докато Обединеното кралство се приближава към излизане от ЕС. Това ще усложни връзките ѝ с ЕИП, тъй като ще се наложи Норвегия и Обединеното кралство да сключат ново споразумение. Норвегия е най-големият доставчик на природен газ на Обединеното кралство.

Маеланд каза, че двете страни не са обсъждали някакъв вид сделка за момента, тъй като това зависи от начина, по който Великобритания продължи напред. Двете ще започнат „административен диалог“ следващия месец, каза тя. Министърът подчерта, че Норвегия не е трета страна в разговорите, но е обвързана с ЕС чрез ЕИП.

Важно е да бъдем активни“, каза Маеланд. „Но ние уважаваме Обединеното кралство, въпреки че сега то трябва да реши какви процеси трябва да има и да гарантира с ЕС как ще продължи напред."

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване