11/30/16 04:43
(http://www.klassa.bg/)

Менда Стоянова: Родихме чудовищен бюджет на ДОО

 В момента родихме един бюджет, който мога да го характеризирам като чудовищен. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след гласуването на бюджета за Държавното обществено осигуряване, който бе разгледан на второ четене в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.
Народните представители не приеха чл.1 от бюджета на ДОО, където са описани всички приходи, които осигуряват разходването на останалите разходи в бюджета. За сметка на това обаче приеха чл.2, който представлява разходите за пенсии. Отхвърлени бяха бюджетите за фондовете безработица и трудова злополука. Отхвърлени бяха и обезщетенията за майчинство през втората година, както и еднократните обезщетения.
„Юридически не знам как този бюджет, ако по този начин се приеме в зала, би могъл да работи. Не приехме и последния параграф, чрез който този бюджет влиза в сила от 1 януари 2017 г.“, бе категорична Стоянова. Тя допълни, че не може да коментира юридически какво означава това, като изрази надежди, че в пленарна зала представителите на парламентарните групи ще проявят разум и ще се поправят.
Против бюджета гласуваха Патриотичния фронт, заедно с Атака и Обединените земеделци, както и двете системни партии БСП и ДПС.
Председателят на бюджетната комисия коментира още, че начинът по който беше извършено гласуването е връх на безотговорността и популизма. „Това са три бюджета, които са взаимосвързани и ако не се приеме единия, това рефлектира върху другия“, заяви Стоянова.
Ако в зала тези текстове не се приемат, за мен няма юридическо обяснение как тези това ще се прилага. „Това показва още дин път, че тезата, която имахме аз и финансовият министър, че не трябва бюджетът да влиза в зала, защото не знаем какво ще се роди на второ четене, днес го видяхме като доказателство в бюджетна комисия“, заяви Стоянова.
По думите й, няма правно обяснения какво би се случило, ако гласуването в бюджетната комисия се повтори и в пленарна зала, тъй като не е ясно по какъв начин трите взаимообвързани бюджета могат да работят, след като част от текстовете на единия от тях не са приети.
Комисията отхвърли и предложенията на патриотите за увеличение на минималните пенсии на 200 лв. от Нова година и на 300 лв. от 1 юли 2017 г.
Всички тези предложения, които бяха направени от Патриотичния фронт за увеличаване на пенсията струват годишно 1,6 млрд.лв., които трябва да бъдат осигурени допълнително от данъци, каза Менда Стоянова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване