12/01/16 05:42
(http://www.klassa.bg/)

КЗК разреши на дубайска офшорка да придобие "Техномаркет"

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши офшорната фирма, регистрирана в Дубай, TGI Middle Еast FZE да придобие веригата за електронна и битова техника „Техномаркет България“, вижда се от решение на антимонополния регулатор, публикувано на сайта му.

Същата компания преди няколко месеца придоби дял в “Булгартабак холдинг”, като изкупи акции на депутата от ДПС Делян Пеевски и на бизнесмена Едоардо Миролио.

В средата на годината Делян Пеевски придоби пълен контрол върху веригата магазини “Техномаркет”, след като дружеството му “НСН инвестмънт” придоби дела на Едоардо Миролио във веригата и на други двама по-малки акционери.

Съдружници в "НСН Инвестмънт" са Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

“Техномаркет” има около 60 обекта в страната и пряко или косвено контролира още няколко дружества за търговия на едро с битова електроника и техника, ИТ услуги и транспорт, които също минават под контрола на дубайската компания.

Според КЗК няма пазари, върху които сделката би оказала въздействие, тъй като TGI Middle East FZE и лицата, които го контролират и които то контролира, са активни на един и същи съответен пазар с някое от дружествата от придобиваната група или на свързани или съседни пазари.

В момента “Техномаркет” води съдебни спорове с инвестиционната компания “Глориент” за собствеността на 14 имота, обитавани от веригата - търговски и складови обекти, които основателите на „Техномаркет“ Николай Китов и Христо Кусев прехвърлят на „Глориент“ преди 10 години, когато Китов контролираше инвестиционната компания.

Новото ръководство на веригата за техника, назначено след сделката с “НСН инвестмънт”, се опитва да оспори прехвърлянето. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване