12/01/16 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Цените на жилищата в САЩ са достигнали нов рекорд през септември

 Цените на жилищата в САЩ са достигнали нов рекорд през септември, показва индексът S&P CoreLogic Case-Shiller, съобщава FT.

Индексът отчита годишен ръст от 5,5% през септември. За месеца увеличението достига 5,1%. Така измерителят надминава предишните пикови равнища, достигнати през юли 2006 г., с 0,1%, изчислява Wall Street Journal.

При корекция с данните за инфлацията обаче индексът остава с 16% под най-високите нива, регистрирани през 2006 г.

Най-силни ръстове на цените на жилищата са отчетени в градовете Сиатъл, Портланд и Денвър – почти 11% на годишна база. Възстановяването на пазара остава неравномерно за страната.

Възстановяването на цените на жилищата в САЩ обаче дава и някои предупредителни сигнали за пазара. Темповете на строителство изостават спрямо търсенето, затруднен е и достъпът до ипотечно кредитиране. Кредиторите продължават да отказват заеми на хора, които са в по-леката категория рисков профил.

Очертаващият се ръст на лихвите вероятно също ще засили насрещните ветрове за пазара.

Темповете на ръст на цените на жилищата в САЩ освен това изпреварват значително темповете на ръст на доходите. От 2012 г. цените на жилищата записват увеличение, коригирано с инфлацията, от почти 6%, докато доходите са се покачили с 1,3%, показват данни на Case-Shiller.

За сравнение, за периода от 1975 г. досега ръстът на цените на жилищата достига 1,7%, а на доходите – 1,9%.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване