12/01/16 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Четвъртокласниците ни бият Германия по математика

 

Всеки десети ученик в тази възраст под минимума знания по природни науки

Българчетата бият връстниците си в Германия на международното изследване по математика и природни науки на учениците в 4-ти клас TIMSS. Нашите деца са изкарали 524 точки, с което минават прага на средния резултат от 500. Зад нас остава Германия с 522 точки. Така България се класира на 18-о място по математика от общо 49.
Вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева определи резултатите като окуражаващи. „Страната ни стои добре, което трябва да ни стимулира“, коментира тя.  Резултатите на БГ учениците са съизмерими с тези на Холандия, Унгария, Чехия, Кипър, Германия, Словения и Чехия
С най-добри постижения по математика са учениците в Сингапур с 618 точки, а на дъното на класацията е Кувейт с 353 точки.
Още по-високи са резултатите на българчетата по природни науки - 536 точки, като зад нас в класацията остават Словакия, Италия, Португалия, Белгия и др.


 По природни науки страната ни се класира на 15-о място

и постиженията ни нареждат до САЩ, Словения, Унгария, Англия и др.
По-голям дял български ученици постигат високите нива на знания, отколкото е средно за изследваните държави. Средно за TIMSS 6 на сто от учениците постигат най-напредналото равнище на задачите по математика, докато за България този дял е 10%. По природни науки страната ни се нарежда на седмо място по дял деца, решили най-сложните задачи.
Притеснително е все пак, че около 10% или всеки десети четвъртокласник не е успял да мине прага на базовите знания и умения по природни науки. Изследването се е провело през април 2015 година и в него са взели участие 4228 четвъртокласници.
Кунева посочи, че могат да се направят няколко извода от изследването.
Основният е, че постиженията на учениците силно зависят от подкрепата и ресурсите, които са осигурени в семейството. Учениците, в чиито домове има книги, включително детски, а родителите отделят време да се занимават с децата си, имат по-добри резултати. Тревожно е, че средно всяко пето дете, участвало в изследването, е от  семейство с малко образователни възможности. 11% от учениците, участвали в изследването, пък

не са имали ранни занимания по ограмотяване в семейството

като четене на книжки, игра на думи, пеене на песнички, писане на числа и др.
Друг извод е, че предучилищното образование и възпитание също е определящо за постиженията. Колкото по-дълго време детето е посещавало детска градина или предучилищна група, толкова по-високи са постиженията му.
Третият извод е, че майчиният език има значение. Децата, за които българският не е майчин, имат средно по-слаби резултати по математика и природни науки от децата, за които е майчин. 
Кунева припомни, че програми като „Твоят час“, които са за извънкласни занимания на децата, също ще имат положителен ефект върху резултатите, защото изследването показва, че извънкласните дейности стимулират интереса към училището и ученето изобщо.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване