12/05/16 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Кан Тервел спасява Европа от арабско нашествие

 Големият  български владетел Кан Тервел спасява Европа от арабско нашествие през VIII век, казва зам. ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Георги Бакалов по БНР. Според него, това е знаменателен, но не широко известен исторически факт.

Най-значимото събитие от управлението на кан Тервел, син на кан Аспарух, е победата над арабите през 718 г. при Константинопол. Казано на днешен език, според Бакалов, тогава българският владетел е действал общоевропейски.

Кан Тервел осъзнава арабската заплаха и приятно изненадва обсадените византийци, идвайки на помощ, без Византия да се е обърнала към България, като по този начин спасява не само региона, а и цяла Европа от арабско нашествие.

"За жалост днес малко се знае за това събитие дори у нас, а да не говорим в Европа, където единствено и само се цитира победата на франкския крал Шарл Мартел над войските на Абдурахман при Поатие през 732 г., казва Георги Бакалов.

Несъмнено това е много важна битка и победата спасява Запада от арабска инвазия, но планът е бил далеч по-глобален. Арабите са смятали с два потока - от една страна през Босфора и Дарданелите, минавайки през българските земи, да се насочат към Централна Европа; а от друга - да преминат Пиренеите и Южна Франция, като накрая се слеят някъде в земите на днешна Австрия или Швейцария."

По-важна за отблъскването на арабите е битката при Константинопол. Според различни летописци - византийски, арабски, латински, само в това сражение, в което участва българският кан с войските си, са загинали около 30 хиляди араби.

"Разгромът на сухопътните войски на арабския пълководец Маслама предопределя и края на тази инвазия - Константинопол е спасен. Така че, кан Тервел е изпълнил не просто регионална задача, а задача от европейски мащаб, спирайки пътя на арабите към Централна Европа.

Този факт трябва да стане широко известен, особено сега, когато се присъединяваме към Европейския съюз. Важно е да се знае, че България е държава, която участва в изграждането на европейската култура и на нейната сигурност още в онези далечни времена", заключава проф. Георги Бакалов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване