12/05/16 05:17
(http://www.klassa.bg/)

Кубрат Пулев: Предизвикателствата ме карат да се чувствам жив

 

Питър удряше тежко, затова го чаках цели три рунда

В интервюто са събрани изказванията на Кубрат Пулев след победата над Самюел Питър и отговори на въпросите на всички журналисти от официалната пресконференция веднага след мача в „Арена Армеец“.

 

- Първите ти думи, след като всичко вече завърши?

- Аз и на ринга го казах – щастлив съм, че играх пред българската публика. И ще се радвам изключително, ако ще има друг мач за в бъдеще и за по-голяма титла, да играя в България.

- В стила на легендарния Къс Д'Амато – как успя да го търпиш цели три рунда този съперник?

- Сега, докато говорехте и си мислих за мача, веднага започнах да го анализирам. Както винаги, ще остана и критичен към себе си. В тези три рунда аз бях малко стегнат. Но всичко, което бяхме говорили с моя треньор Ули Вегнер, беше да не допускам изобщо никакъв удар и да играя с минимален риск – почти да не ме докосва. Това беше и стратегията, защото смятахме, че поради голямото отсъствие от ринга Питър е изгубил рутината си. Очаквахме да играе 5, 6 или 7 рунда и след това да забави темпото и да го атакувам. Според мен усети края през третия рунд и затова се отказа, за да няма по-тежки последици. Да не бъде нокаутиран, да не ходи в болница. Това е причината, а не толкова контузията в ръката или рамото, която обяви. Успя обаче да ми нанесе един удар. Удря тежко, вярвайте ми. Затова го търпях три рунда.

- Изненада ли те неговата агресивност в началото, „балтиите“ и нечистите удари, с които се опита да те атакува?

- С треньора ми бяхме подготвени точно за такова начало, очаквахме го. В професионалния бокс регламентът е по-отворен и т.нар. балтии се виждат понякога. Именно затова бях с такава защита, с такова движение на краката. Всичко това го бяхме тренирали. Е, ако знаех, че мачът ще е само 3 рунда, нямаше толкова да тренирам за него. Щях да си прекарам по заведенията. Но така е след всеки мач. Имах един, който продължи само един рунд. За него пък хич ли да не бях тренирал?

- В кой момент усети победата?

- Въобще не съм усетил. Просто нанасях удари и усещах, че всеки удар с предната лява ръка му се отразява все по-тежко. Ръката ми пак се е надула, това не е от удряне на въздуха.

- Все пак по-труден мач ли очакваше?

- Определено. Но първите рундове си бяха трудни. Питър можеше да ме изненада, затова не бързах. Не можех да си позволя рискове пред толкова хиляди хора, дошли да ме гледат в залата. Знаете, че в бокса един удар е решаващ. Но и сега да го играя този мач, пак щях да го изиграя по този начин.

- С това световната титла приближи ли се повече?

- Смятам, че тя се доближава с всеки минал мач. Казах и преди, аз не бързам. Имам страшно много енергия. Видяхте, имам енергия да се снимам с всеки, който е дошъл при мен, мога да я предам на всеки, дошъл да ме гледа. Имам толкова енергия, че ако трябва, мога да започна отново професионалната си кариера. Чувствам се едва ли не като в пубертета. Даже треньорът ми се наложи да ме спира по време на подготовката.

- Какво мислиш за първия мач на професионалния ринг на брат ти Тервел?

- Проведе го добре, нанесе точния удар. Имайте предвид, че това е дебют. Дори при олимпийски и световни шампиони, при хора с по няколко титли при аматьорите професионалният дебют не винаги се получава на световно ниво. При нас всеки противник е опасен, боксът като спорт си е опасен. Гледах мача му през първия и в началото на втория рунд. После трябваше да се подготвя за моя мач. Тервел си проведе мача, направи го добре и точно.

- Фенове се качиха на ринга с плакат „Искаме Кличко!“. Кой иска повече този реванш – публиката или Кубрат Пулев? И готов ли си да играеш за световна титла?

- Мисълта за Кличко не е тази, с която лягам и с която ставам. Но мисля, че това е правилният път, имам да вземам реванш. Ако се получи, ще бъде интересно и за публиката, и за мен. Аз съм готов. Един път вече играх за световна титла – срещу него. И научих много неща, ама много. Смятам, че вече съм по-готов за такова изпитание. Дали е така, ще се разбере тепърва. За такъв мач има реална възможност да се играе и в България. Ще бъда щастлив, ако стане, и всички ще са щастливи.

- Казват, че Антъни Джошуа е наследникът на Владимир Кличко и неговото подобрено издание. Ти стана претендент за притежаваната от него титла. Какво мислиш за него?

- За такъв мач трябва да бъдеш подготвен максимално добре. Във всички отношения – като организация, като физика, тактически. Опитаха се да ми предложат такъв мач, но само месец преди датата на провеждането му. Казах, че това са глупости, няма как да се подготвя за толкова време. Но няма непобедими хора. Винаги вярвам в себе си и зная, че мога да победя, че другите не са повече от мен. А и аз обичам предизвикателствата. Те ме карат да се чувствам жив, а това ме прави щастлив. Мисля, че на Джошуа ще му е трудно с мен. Ще видим. А знаете ли какъв въпрос искам да задам сега на себе си? И как ще му отговоря?

- ?

- Каква ще ми е първата работа сега? След като мина за сетен път през допингконтрол, тя е да ида и да изгледам записа с мача ми срещу Самюел Питър (часът е 23,30 на 3 декември - б.а.). Защото съм перфекционист и искам веднага да видя какво съм направил.

 

 

Към 14 000 на крака от ринга

 

„Наистина огромна публика. Благодаря на всички! Не един път казах, че Питър не е на моето ниво. Противникът беше опасен, но не е класен. Ударите му обаче бяха тежки. Аз съм 100 пъти по-класен от него. Според мен не успя да издържи на хубавите удари, които му нанесох. Сигурно усети, че ще бъде нокаутиран.

Най-важното за мен са публиката и хората, които са тук. Моята публика и моят народ са българите. За тях правя всичко, за всеки един от вас. Аз смятам, че българите сме един велик народ с голяма история. Всеки един трябва да повярва в нас. Това е богатство! Атмосферата просто е уникална. Тук се чувствам истински щастлив. Мога да играя навсякъде, но България си е България.

За мач за световната титла вече преговаряме. Настоявам, ако има такъв мач, да се проведе в България. С този народ, имам много енергия... Аз съм един човек с неизчерпаема енергия.

 

Това е той

 

Кубрат Пулев е роден 4 май 1981 г.

Той е най-успелият български професионален боксьор.

С бокс се занимава от дете, баща му Венко Пулев също е боксьор тежка категория. Брат му Тервел Пулев е бронзов медалист от олимпиадата в Лондон 2012 г.

На професионалния ринг има 25 мача, в тях – 24 победи (13 с нокаут) и 1 загуба – с нокаут от Владимир Кличко в мач за световната титла 2014 г.

При аматьорите има европейска титла в кат. над 91 кг от Ливърпул 1991 г.

Носител е на Интернационалната титла на IBF в тежка категория след победа над Травис Уолкър през 2011 г.

Носител на европейската титла с победа над Александър Димитренко - 2012 г.

Носител на европейската титла след победа по точки над Дерек Чисора през май 2016 г.

На 3 декември спечели пояса на Световната боксова асоциация (WBA) версия интерконтинентална след отказване на Самюел Питър (САЩ) в 4-тия рунд.

С последната победа става и официален претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF), която в момента е притежание на Антъни Джошуа (Вбр).

Неженен, живее с фолкпевицата Андреа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване