12/05/16 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Наплив за луксозни офиси в София

 Наплив за луксозни офиси се наблюдава в София и страната. Бизнесът вече не търси стари производствени халета, а представителни помещения, за мястото и обзавеждането на които проявява високи изисквания, съобщава „Стандарт”.
„В момента има доста сектори, в които бизнесът е в подем, и има наистина усилено търсене на офис площи - най-вече в София”, обясни Илиана Василева, заместник-председател на „Сдружение Брокери на имоти”. „В последно време имахме търсения от рекламни агенции и фирми, които се занимават с производство на рекламни материали, щандове и всякакви подобни неща, които са за облицоване и правене на щандове”, обясни тя. „Търсенето е в посока на луксозни офис площи. Тоест интересът не е към старите занемарени халета, които се дават под наем години наред. Клиентите вече имат високи изисквания към офис площите. И там критериите се завишиха доста по отношение на търсенето”, посочи тя.
 
Растат цените само на офис площите, които са от съвременен тип - те са съчетание между офиси и производствени халета. И когато са отговарящи на всички нормативи като стандарти на отопление, на изолация, тогава цените наистина са по-високи отколкото на стандартните стари офис площи. Но въпреки че са с по-високи цени, те в момента се търсят много повече.
 
„Локацията  в посоката на аерогара или транспортни възли е с по-високи цени, отколкото тези, които са на места без добър транспорт. Инфраструктурата е много важна за търговските и офис площите”, коментира още Илиана Василева. Относително е да се говори за големината на площите, които най-често се търсят. „Може складовите площи да бъдат и на едно ниво, тоест да има 500-600 кв. м разгъната площ само на едно ниво складова площ, така се предпочита. Складовите площи на няколко нива са по-неудобни, но, разбира се, всичко зависи от типа търсене”, каза тя.
 
Тенденцията за съживяване и търсене на офисни площи се забелязва от есента насам и затова по-скоро още няма твърда статистика за растежа на цените. „Определено се усеща ръст в тази посока, но още няма конкретна статистика за повишаването на цените. По отношение на продажните на имоти ръстът е от порядъка на 10% на годишна база”, посочи Василева.
 
Тенденцията за търсене на модерни офис помещения се наблюдава и в страната. Драстично са скочили наемите за офиси в Стара Загора, особено в централната градска част. Помещения по ларгото и около него трудно можели вече да се наемат за по-малко от 30 евро за кв. м.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване