12/05/16 05:30
(http://www.klassa.bg/)

Недоволни ще блокират пътя за Македония, заради концесията на язовир "Стойковци"

 Кметовете на благоевградските села Логодаж, Селище, Зелен дол, Българчево, Бучино и Покровник и местни хора скочиха  срещу подписаната концесия на язовир “Стойковци”, който е в близост до границата с Македония. През лятото районът се напоява от язовира, а в село Селище, когато падне налягането на техния ВИК-източник включват и връзката от язовира за питейна вода. Подписаната от правителството концесия е за 24 000 лева на година.

Настоящ собственик на язовира с площ 1054. 281 дка е държавното дружество «Напоителни системи» - Дупница и се намира само на 5 км от граничния пункт «Логодаж» с република Македония. От другата страна нашата западна съседка е изградила също голям язовир с изключителна държавна собственост, който напоява цялата долина в района на градовете Делчево и Берово. Търгът е проведен тихомълком в последните дни на ноември, знае се само, че язовира е отстъпен на незнайна до този момент столична фирма. Като бъдеща своя дейност в язовира фирмата е посочила „разработване на рибовъдно стопанство и риболовна дейност“.

Веднага кметовета на 6-е села са депозирали възражение в „Напоителни системи“ - Дупница, където е ръководството на държавното дружество за район "Струма-Места" и откъдето се стопанисват всичките държавни язовири на територията на Благоевградска област, както и до Министерството на земеделието и храните.

„За момента не можем да направим нищо друго освен подадения протест, депутатите ни обещаха също да се поинтересуват от тази мистериозна концесия, направена в 12 без 5, но и аз, и колегите, и живеещите в 6-те села около язовира сме категорични, че ако продължават да ни елиминират и държавата да си играе игричките зад гърба ни, ще блокираме международния път към КПП – «Логодаж»" категоричен е кметът на село Логодаж Пламен Червенков, в което землище е язовира.

Припомняме, че това е вторият опит на държавата да се отдаде язовир «Стойковци» на концесия на безценица. През 2009 година тогавашното правителство, също в оставка, реши да вземе шепа жълти стотинки от концесията на яз. „Стойковци. Министърът на околната среда и водите тогава Джевдет Чакъров се опита да подари концесията на бизнесмена Георги Мазганов, управител на “Макима 77” ООД, който обещаваше през следващите 10 г. да отглежда по 240 т риба и да заварди от въдичарите любимия им язовир. Тогава също кметовете се надигнаха и концесията беше анулирана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване