12/05/16 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Правим части за Mercedes, BMW, Volkswagen

 

Всяка седма кола на гигантите с наше участие

У нас се произвеждат маслените помпи за новата С класа на Mercedes, дисковите спирачки на Audi Q 7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW и Volkswagen. Приходите от производството на автомобилни компоненти през 2015 г. са достигнали 1,55 млрд. евро, което е 3,5% от БВП, като се очаква за 2016 г. да достигнат 2 милиарда. В сектора са заети повече от 33 хил. души. По този начин България вече е номер едно в сферата на производството на елементи за автомобилната индустрия, съобщи Стамен Янев, съобщи днес изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ)  на семинар в Правец.

Той цитира резултатите от проучване, направено през 2016 г. Веднага

 

след нас се нареждат Румъния и Унгария

 

В дъното на класацията пък застава Германия. Според анкетата във всяка седма-осма на големите производители на коли има част, направена в България.

Според Янев Германия е доста по-неатрактивна дестинация за чуждестранните автомобилни инвеститори спрямо нашата страна, тъй като у нас цената на работната сила е доста по-ниска. Друг фактор, който влияе на избора им, е географското ни положение - близост до клиенти и производители. 36% от респондентите пък са посочили, че една от причините да предпочетат България са ниските данъци и такси.

23% от предприемачите избират нашата страна и заради валутния борд, а 14 на сто от анкетираните са обяснили, че цената на електрическата енергия също е важен фактор.

От БАИ допълниха, че през последните 5 години

 

сертифицираните проекти в автомобилния сектор са 9

 

- за над 310 млн. лв., а заявените работни места - 6500. В момента експертите работят по 6 потенциални проекта, а един е в процес на сертифициране.

Според председателя на БАИ страната ни има 7 приоритетни сектора, които ще се развиват с предимство - компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук и хранителни продукти. Той поясни, че основният фокус е поставен върху иновациите, производството на продукти, които са разпознаваеми в световен мащаб и биха допринесли за предимство на България пред други държави.

От агенцията уточниха, че основните конкуренти в привличането на чуждестранни инвеститори са Румъния и Сърбия, като част от предприемачите избират понякога и Словения, Словакия и Полша. Янев допълни, че в страната ни има доста хора с изключително интересни идеи, но липсват инвеститори, които да им дадат възможност да ги реализират.

 


Вкарват общините в инвестиционен каталог

БАИ ще направи инвестиционен каталог на общините, където всяка една да посочи секторите, които иска да развива. Това съобщи Теодора Ставрева, директор на дирекция „Маркетинг и инвестиционно обслужване“ във ведомството.

„Този процес при нас е към края си. Получихме много писма с отговори, които в момента обобщаваме, и в началото на следващата година мисля, че ще бъде готов този инвестиционен каталог“, поясни Ставрева. По думите й по този начин инвеститорите ще бъдат улеснени, тъй като много по-лесно ще могат да изберат района, където да позиционират своя проект. Тя допълни, че голяма част от предприемачите имат конкретна идея и проект, но не занаят къде точно да го разположат, което създава известни проблеми.

Местните власти ще трябва да опишат и свободните общински терени, които могат да предоставят на инвеститорите, тъй като не е необходимо да минават през търг. В каталога ще бъде посочено и нивото на безработица, с цел инвеститорите да бъдат наясно с какъв човешки ресурс разполагат. Училищата в съответните градове също ще бъдат включени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване