12/06/16 05:14
(http://www.klassa.bg/)

115 бежанци са пожелали да се върнат в Афганистан

 115 бежанци са подали документи от четвъртък до неделя, че желаят да се върнат доброволно в Афганистан. Това коментира пред БНР шефът на Агенцията по бежанците (ДАБ) Петя Първанова. Посолството на Кабул е декларирало, че може да обработва данните на по 20 лица дневно. 16 лица вече са отпътували за Афганистан, съобщи Първанова.

Тя коментира още, че ситуацията в бежанския лагер в Харманли е спокойна, оградата се възстановява, а медицинските прегледи се извършват нормално.Първанова отрече, че правителството и в частност ДСБ има намерения да откриват нови бежански лагери от от отворен тип. 

„Присъствах на една от първите срещи между представители на всички бенефициенти от българска страна и Европейската комисия, където беше представена концепцията на държавата, а именно - капацитетът на Агенция за бежанците - 5 130 (вече 190 със затворения в Пъстрогор) места - с възможност да се разшири капацитета, без да се изгражда нещо допълнително до 6 000, остава такъв, какъвто е“, каза Първанова.

От думите на Първанова стана ясно, че Дирекция „Миграция“ към МВР ще създава в временни центрове при „кризисна ситуация“ с мигрантския поток. За целта за тази места ще се закупят 500 фургона.

„Центровете за временно настаняване не са лагери. По своята същност те са затворени и в тях се настаняват хора, попаднали на територията на страната, за които не е известно дали ще поискат статут на бежанци“, уточни шефката на ДАБ.

„Все още не е известно и къде ще бъдат изградени такива центрове за настаняване, допълни тя. Това е от компетентност на държавата да реши дали ще направи 6 за по 500 души, или 3 по 1000 или 10 по 300, каза Петя Първанова и добави, че тези места за настаняване трябва да отговарят на минимални условия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване