12/07/16 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Всеки трети плаща онлайн подаръците за Коледа

 

Най-много поръчваме облекло, техника, почивки и книги

Всеки трети или 29% от българите ще платят онлайн подаръците, които планират да подарят за Коледа на своите близки и роднини. Това показва проучване на картовия оператор Visa България, проведено в 10-те най-големи града у нас през последните три месеца.

Според изследването най-често българските потребители предпочитат да пазаруват онлайн дрехи и обувки, техника, почивки и книги. Красимира Райчева, мениджър на Visa за България, уточни, че има определени продукти и услуги, за които сънародниците ни предпочитат да се разплащат основно през нета. Това са предимно почивки, самолетни билети, ваучери за козметични продукти и битови сметки.

Райчева уточни, че

40 на сто пазаруват онлайн по няколко пъти на месец

Така в сравнение с миналата година се отчита ръст от 7%, като „българските граждани продължават да припознават ползите от електронните разплащания и да повишават своето доверие в този тип плащания“, бе категорична тя.

По думите й близо 20% от анкетираните споделили, че биха се отказали да пазаруват през даден сайт, ако търговецът не приема онлайн плащания.

Данните показват още, че намалява популярността на т.нар. наложен платеж, който ни дава възможност да платим стоката едва след като я получим. По този начин, който доста хора определят като най-сигурен, се разплащат 38% от респондентите. Други 22 на сто пък ще платят с дебитна карта и едва 8% с кредитна.

Повечето хора, които използват този вид плащания, заявяват, че така пестят най-вече време и не е необходимо да се разхождат до магазина, за да направят конкретната покупка.

По празниците българите основно правят покупки от български сайтове – 45%, а 20 на сто от отговорилите в анкетата се доверяват на големите международни търговци на дребно. Подаръците за под елхата

поръчваме и от уеб сайтове за колективно пазаруване

които напоследък станаха изключително популярни у нас.

Най-важните критерии за българските купувачи, когато правят своите покупки онлайн, са безплатната доставка, богатият избор на категории от продукти, наличието на сертифицираща система, както и възможностите за закупуване на ваучери за намаление.

От данните на Visa става ясно, че по-младите хора на възраст между 18 и 35 години харчат парите си най-вече за дрехи и обувки, техника и детски стоки. Българите над 36 години пък купуват онлайн почивки, книги и самолетни билети.

Въпреки високите показатели, които отчита картовият оператор, Красимира Райчева уточни, че по отношенията на плащанията в интернет все още сме доста далеч от процентите, регистрирани в Западна Европа. В сравнение с региона обаче България се нарежда доста напред в класацията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване