12/07/16 05:44
(http://www.klassa.bg/)

ВСС поряза опит на Панов да яхне апелативния спецсъд

 

Инспекторатът на съвета ще проверява СГС и СРС за забавени дела. Образуваха нова дисциплинарка срещу Мирослава Тодорова

Висшият съдебен съвет поряза поредния опит на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да кадрува в съдебната власт и да налага свои хора на ключови позиции в нея. На заседанието на съдийската колегия на ВСС Панов излезе с екстравагантното предложение, докато бъде избран нов шеф на Апелативния спецсъд на мястото на титуляра Даниела Росинова, чийто мандат изтече, начело на магистратурата да бъде сложен съдия от ВКС. Скандалният върховен съдия опита да се мотивира с аргумента, че било по-добре и.д. да е външен за институцията човек, за да не се внася напрежение в нея, но срещна отпора на почти всички свои колеги от колегията, в това число и на лица, които обичайно го подкрепят. С 10 гласа  „против“ и 2 „за“, единият от които на Панов, кадровиците на Темида не приеха върховният съдия Николай Дърмонски да оглави Апелативния спецсъд до избирането на титуляр. Дори обичайната поддръжничка на Панов – Соня Найденова, заяви, че за и.д. трябва да бъде определен съдия от Апелативния спецсъд, а не да се открива  нова щатна бройка там и да бъде командирован съдия от ВКС. Още повече, че няма проблем ВСС да възложи на титуляра с изтекъл мандат или на заместник-шеф на съда да изпълняват временно функциите председател на съда. Найденова изтъкна и, че ако върховен съдия заседава по дела в Апелативния спецсъд, след като се върне във ВКС трябва да бъде командирован отново там, за да ги довършва.
Против предложението на Панов се изказаха и председателят на ВАС Георги Колев, и членът на колегията Галя Георгиева. Друг от членовете на ВСС - Светла Петкова, пък цитира доклад от проверка в Апелативния спецсъд от ВКС с положителни констатации. В един добре работещ съд да сложите човек отвън не е правилно решение, така може също да се създаде напрежение, заяви Петкова.
Съдийската колегия обяви конкурс за избор на председател на АСпНС в началото на ноември, срокът за подаване на документи изтича на 11 декември, но все още няма нито един кандидат.
На заседанието си, по сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров, съдийската колегия възложи и на Инспектората на ВСС проверка за продължителността на делата в СГС и СРС за последните 2 г. Решението бе взето със 7 „за“ и 6 „против“.  Освен това, бе взето решение Инспекторатът да провери и продължителността на досъдебните производства по цирираните в справката на прокуратурата дела.
Миналия месец държавното обвинение съобщи, че по данни на съответните прокуратури – градска и районна, има забавени с години наказателни дела в СГС и СРС, 4 от тях – в Софийския градски съд, са със забавени мотиви с 8 г. Председателят на СГС Калоян Топалов е изпратил до ВСС инфоррмация по случая, а шефът на СРС Методи Лалов – не.
Съдийската колегия образува дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова. След сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров до Инспектората на ВСС била извършена проверка на работата й в СРС през последните 2 г. Тя показала, че има системно забавяне при изготвяне на съдебните актове, не е изписала 2/3 от делата, обясни главният съдебен инспектор Теодора Точкова.
Преди близо 3 г. ВСС понижи в длъжност Тодорова и я изпрати от Градския в Районния съд. Преди това пък тя бе уволнена дисциплинарно заради забавени мотиви към дела, но ВАС я върна на работа. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обвини съдия Тодорова, че обслужва организираната престъпност. Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване