12/07/16 17:30
(http://www.klassa.bg/)

Прокуратурата на юготрибунала поиска доживотен затвор за Ратко Младич

 Прокуратурата към Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия поиска бившият сръбски командир Ратко Младич да получи присъда от доживотен затвор, предаде БГНЕС. 
„Би било безотговорно и оскърбително за правосъдието да се даде каквато и да е било друга присъда, освен доживотен затвор“, каза прокурор Алан Тигер след заключителните пледоарии на обвинението четири години след началото на делото. „Дойде време ген. Младич да бъде подведен под отговорност за тези престъпления срещу всяка от своите жертви и общността, която е разрушил“, допълни още Тигер.
74-годишният Младич отхвърли 11-те обвинения, включително и тези за геноцид, както и за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна през 1992 – 1995 г. По време на конфликта загинаха 100 000 души, а други 2,2 млн. са принудени да напуснат домовете си заради неумолимата кампания по етническо прочистване, целяща да изгони всички не-сърби от босненската територия, с цел да бъде създадена Велика Сърбия, заявиха още от прокуратурата. Младич е заловен през 2011 г., след 16 години в бягство от закона. Делото срещу него започна през май 2012 г.
Защитата има тридневен срок, започващ в петък, да изкаже своите аргументи. Присъдата не се очаква преди началото на 2017 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване