12/08/16 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Париж страда от най-тежкото замърсяване на въздуха от 10 г. насам

 Париж страда от най-тежкото зимно замърсяване на въздуха за последните десет години, съобщиха от службата за наблюдение на замърсяванията във френската столица AirParif.
Замърсяването се влошава заради студеното време и липсата на вятър – условия, които блокират вредните газове в града.
Заради тежките нива на замърсяване градската управа въведе безплатен градски транспорт и режим на движение на автомобилите в опит да ограничи източниците на замърсяване.
Макар и да не отговарят на френските стандарти за чист въздух, сегашните нива на фини прахови частици (PM10) в Париж са близо 60% от стойностите в китайската столица Пекин и едва малка част от тези в Ню Делхи – най-замърсената столица в света.
Властите в Париж обявиха, че ще удължат времето за действие на новите мерки за движение на автомобили до четвъртък включително. Тя е в сила от вторник, когато беше въведено правилото през ден да се движат автомобили, чиито регистрационни номера завършват на четно и нечетно число.
Градският транспорт също ще продължи да бъде безплатен в опит да се насърчи по-честата му употреба.
В продължение на седмица Airparif публикува данни за измерванията на фините прахови частици, които за този период са над 80 микрограма на куб. м. Най-високите нива са регистрирани миналия четвъртък, когато частиците са били 146 микрограма на кв. м.
Сред другите френски региони, които също страдат от замърсяването, са и долината на р. Рона, както и алпийските градове Шамбери и Анси

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване