12/09/16 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Експерти ни съветват да се готвим от рано за еврозоната

 Подготовката на България за влизане в еврозоната трябва за започне от рано. Това бе един от основните изводи на проведената днес дискусия в София от Българския икономически форум.

Шефът на Службата по икономика и финансова стабилност на Литва Гедиминас Шимкус смята още, че първите стъпки трябва да са целенасочени и непрекъснато да се обясняват на хората плюсовете и минусите от влизането във валутния съюз. По думите му най-важното е да се направят дълбоки реформи, ограничаващи пилеенето на държавни средства. „Литва бе във валутен борд преди да стане част от еврозоната. Стойността на 1 евро бе фиксирана на 3,4528 лита и това ни помогна много”, обясни той. „Нямаше рязък скок на цените, а през първата година с евро инфлацията бе само 0,1%”, похвали се той.

Според словака Игор Барат, ръководител на европейския регионален офис на Международната инвестиционна банка въвеждането на еврото е добро и за не много богати държави като Словакия, България и Румъния. Той посъветва да не се определя дата за въвеждането на еврото, преди да се направи подробен анализ доколко е реалистичен срокът и преди да има твърда политическа подкрепа.

Бившият финансов министър на Латвия Андрис Вилкс каза на форума, че при влизането на страната в еврозоната стъпката е имала подкрепа на 40% от гражданите. Само след година обаче е скочила до 70 на сто. „Хората видяха ползите от ниските лихви и нарастването на инвестициите в икономиката”, уточни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване