12/09/16 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Желязната руда поскъпна двойно

 Цената на желязната руда на международния пазар се удвои от началото на годината, въпреки прогнозите на експертите, пише „РИА Новости”.

Стойността на суровината със съдържание на желязо 62%, разтоварена в китайския порт Циндао се увеличила от 40 долара за тон през февруари на 80 долара в сряда. В края на ноември тя доближи стойността от 81 долара, сочат данни на Metal Bulletin. Причина за голямото поскъпване е оптимизмът на инвеститорите за запазване на стабилен ръст на китайската икономика.

Сега отново, както в началото на годината, анализатора започнаха да прогнозират поевтиняване на желязната руда. Шефът на австралийската минна компания Roy Hill Holdings Бари Фитцжералд смята, че в следващите 6 месеца цените ще паднат до ниво от 60 долара за тон.

Според експерти от Barclays и Citigroup поевтиняването ще е за сметка на нарастване натрупаните запаси в складовете не клиентите и намаляването на търсенето в Китай. От първата банка прогнозират през втората половина на следващата година цените на суровината за черната металургия да паднат до 48 долара за тон. За четвъртото тримесечие на 2017 г. от Citigroup смятат, че цената ще е около 53 долара за тон.

Най-големите износители на желязна руда в света са Австралия и Бразилия, където продължават да се разработват нови находища. В Австралия минната компания Vale до седмица-две ще пусне в експлоатация голям обогатителен комбинат, а в завода на Roy Hill Holdings в Пилбара, в западната част на Зеления континент планират увеличаване на производството, уточнява Bloomberg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване