12/09/16 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Цацаров иска наказания за магистрати, играли на ротативки

 Главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВСС да накаже магистрати, спипани да играят хазарт. Обвинител №1 внесе предложение до прокурорската колегия на съдебния съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор и следовател в Районната прокуратура в Ямбол за дисциплинарни нарушения. Двамата били хванати при проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на директора на ОД на МВР – Ямбол за действията им по време на разследване за кражба. На записи на вътрешни камери в игрална зала в града се виждали прокурорът и следователят, които в работно време играят на машини за хазартни игри.

Обвинител №1 е поискал образуване на дисциплинарка и срещу окръжен прокурор от Пловдив заради 3 скандални случая на лобиране в полза на обвиняеми лица. Единият е за дело за дрога, по което прокурорът се съгласил на споразумение с наказание 3 години затвор, но без налагане на предвидената по закон задължителна глоба 10 000 лв. до 50 000 лв. След като споразумението било внесено в съда за одобряване, прокурорът се разболял, но се пробвал да натисне колегата, който го е сменил да не променя наказанието. Другият прокурор обаче отказал и накрая се стигнало до 10 000 лв. глоба. По друго разследване пък прокурорът лобирал в полза на задържани за данъчни далавери. Обвинителят отишъл при заместник-окръжния прокурор, който бил семеен приятел на наблюдаващата делото прокурорка и му обяснил, че "зад задържаните лица и процесното дружество стоят много големи хора и тези големи хора знаели как да се отблагодаряват". При последният случай пък предложеният за наказание магистрат поискал от колега от Карлово да му разпредели дела за заличаване и подправяне на идентификационни номера на автомобили. Разследванията били разпределени на случаен принцип на трима прокурори, като две от делата били обединени от наблюдаващия прокурор и по обединеното производство били привлечени като обвиняеми и задържани трима души за вещно укривателство. След задържането прокурорът от Пловдив се обадил на районния прокурор на Карлово и се срещнал с него, като поискал да бъде сменен наблюдаващия прокурор. Мотивът за искането бил, че "синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване