12/10/16 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Искаме оферти за нов боен самолет от 4 държави

 България е поискала оферти от 4 държави за закупуването на нов тип боен самолет за армията. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Т.нар. request for proposal (искане за предложение) е отправено до Португалия и САЩ за F-16, Швеция за Грипен и Италия за Юрофайтър.

Сагата с покупката на нов тип изтребител се точи вече години наред. През юни обаче НС даде зелена светлина, като одобри проекта за модернизация на ВВС. Той предвижда първоначално да придобием 8 многоцелеви изтребителя за сумата до 1,5 млрд. лв. Двете най-вероятни опции, от които ще избираме са F-16 втора ръка и нов Грипен, тъй като според експертите Юрофайтър ще ни излезе твърде солено. При подготовката на проекта тръгна спор за параметрите и съмнения за нагласяне на критериите, така че да отговаря на конкретен тип самолет. Самата процедура по изпращането на офертите пък се забави, но сега от МО увериха, че всички необходими подписи са получени и исканията за оферти са изпратени. НС вече гласува и бюджета за догодина, в който са планирани средства за сделката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване