12/10/16 08:54
(http://radiomilena.com/)

Кабинет на ретроградния Меркурий

Секретари на президента Росен Плевнелиев плюс 2-ма – 3-ма министри от сегашното правителство на Бойко Борисов най-вероятно ще бъдат назначени от президента Росен Плевнелиев за служебни министри.

След като в петък и Реформаторският блок се убеди, че не може да състави кабинет в това Народно събрание, се очертава смяна на властта около 20 декември. Тогава обаче започва и ретроградният Меркурий и не бива да се дава старт на нищо ново, предупреждават астролози.

Имало вариант и за по-бързо назначаване на служебния кабинет. Няма срок, в който президентът да го излъчи, след като му бъде върнат и 3-ият мандат. Назначените от Плевнелиев министри вероятно ще приключат ангажимента си на 22 януари, когато встъпва в длъжност Румен Радев.

Според информации от „Дондуков” обаче въпреки официалния отказ на новоизбрания президент да се ангажира, все пак Плевнелиев и генералът имат комуникация по имената за временния кабинет, за да може по-голяма част от служебното правителство да остане, а не властта да се предава на 2 пъти за един месец. Тези общоприемливи фигури трябвало да гарантират плавен преход и да не се накъсва работата на цялата държава. Основното, с което двамата президенти и хората около тях трябва да се съобразят е, че има вероятност служебният кабинет на Радев да остане и дълго след предсрочните избори, ако новият парламент е в конфигурация, която трудно ще излъчи редовен кабинет. Така че се очаква все пак Радев да сложи свой човек начело, а да запази ключови министри, за да вървят гладко секторните политики.

Така засега без конкуренция за служебен премиер на кабинета „Плевнелиев 3″ е главният секретар на президентството Росен Кожухаров. Роден е през 1974 г. и е юрист по образование.

За постовете, за които не бъдат намерени общоприемливи кандидати, Плевнелиев готвел още свои секретари. За образованието например е Румяна Коларова, която вече веднъж бе служебен министър в този ресор в кабинета на Георги Близнашки през 2014 г. За отбраната пък се спряга ген. Атанас Самандов. Въпреки че в момента е в екипа на Плевнелиев, бившият началник на Съвместното командване на силите бил добре приет и от Радев. Секретарят по здравеопазване и иновации на Плевнелиев Ана-Мария Виламовска пък била кандидат за поста социален министър. Тя има опит в Международната банка за възстановяване и развитие и е специалист в разработването на актюерски разчети за пенсионни системи. Шефът на ВМА ген. Николай Петров пък даде да се разбере наскоро, че като военен човек не може да откаже важна държавна задача. Той бе служебен здравен министър в кабинета начело с Марин Райков, когато успокои лекарските протести.

Премиерът в оставка Бойко Борисов въпреки публичната си закана, че министри на ГЕРБ няма да участват в служебен кабинет, е предложил на Плевнелиев, ако се наложи, да ползва и кадри на сегашното правителство. Но вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и регионалният Лиляна Павлова били отказали. Няма и как едни от най-силните фигури на ГЕРБ да стоят по министерствата, вместо да готвят предизборната кампания на партията.

Твърди се, че външният министър Даниел Митов имал нагласата да остане. Той всъщност започна управленската си кариера като служебен министър във втория кабинет на Плевнелиев. „Нямам намерение да оставам в кабинет за 15 работни дни”, заяви обаче самият Митов пред журналисти в парламента вчера.

РБ съвсем се разцепи заради мандата, но от ДБГ обявиха: „Твърдо го връщаме”

Реформаторите ще върнат мандата за съставяне на правителство, ако в понеделник президентът им го връчи. Това стана ясно от изявление на Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на реформаторите. „Очевидно е, че няма реформаторско мнозинство в парламента и отиваме на избори”, заяви Зеленогорски. Той поясни, че решението на парламентарната група е било взето единодушно и благодари за високата оценка на президента за ролята на РБ като солидна евро-атлантическа политическа сила. Зеленогорски благодари и на Патриотичния фронт за ясната подкрепа. Той припомни решението на ГЕРБ, че не биха подкрепили кабинет в рамките на този парламент.
Само няколко часа по-късно обаче СДС разпрати до медиите позиция, от която става ясно, че партията не е съгласна с подобно решение и настоява за още преговори. Лукарски и хората му твърдят, че става дума за позиция на част от парламентарната група на РБ, изразена без гласуване в рамките на групата и без кворум. Затова не бива да се смята за официална и окончателна.
Според СДС далеч не всички възможности за консултации са изчерпани. Затова предлагат в понеделник да се състои заседание на ИС и на ПГ на Реформаторския блок и едва тогава да се отива при президента.

Източник: 24 часа

Публикувана на 12/10/16 08:54 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c8KKJiLHm7U/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване