12/10/16 06:28
(http://www.klassa.bg/)

Мафията вън, скандираха разгневени съдии пред ВСС

 Съдиите и администрацията на Софийския районен съд (СРС) излязоха на безпрецедентен бунт пред Висшия съдебен съвет (ВСС) и се оплакаха от незаконен натиск от страна на членове на съвета върху неудобни магистрати, както и непоносими условия за работа. Ръководството на най-големия съд в страната подаде колективно оставката си от 1 февруари с думите: "Нека поемат тоя пробит кораб, да видят как се управлява!" . Разгневените над 200 магистрати скандираха: "Мафията вън!" и "Оставка". 

На напрегната среща с част от състава на ВСС протестиращите поискаха незабавно разтоварване на работата им по няколко линии: прехвърляне на заповедното производство на съдебните изпълнители, командироване на съдии на помощ и назначаване на технически персонал. "Вие сте решавали по 58 дела годишно, ние решаваме по 60 на месец. Не може г-н Цацаров, който е решавал 160 дела годишно, да разбере какво му е на един съдия в СРС. Членовете на съвета идват на работа с коли за по 120 хил. лв.", заяви бившият зам.-министър на правосъдието Петко Петков, който е съдия в СРС и е в обтегнати отношения с главния прокурор Сотир Цацаров, визирайки кариерата му като съдия в Пловдив. "Заплатите им са по 7 хил. лв.", допълни председателят на СРС Методи Лалов. Малцинството от съвета им обеща подкрепа, но съдиите признаха, че не очакват нищо. Въпреки това митингът им показа готовност за силна съпротива срещу главния прокурор и неговото лоби, което е мнозинство във ВСС. 

Лошите условия и свръхнатовареността в СРС са факт от години, но реално протестът беше предизвикан от решението на съвета да направи проверка за забавени дела, въпреки че има направена неотдавна. Съдиите възприеха това като наказателна акция на главния прокурор и решиха да излязат на улицата, за да защитят независимостта си. Подкрепиха ги Съюзът на съдиите, инициативата "Правосъдие за всеки" и алтернативното движение в адвокатурата ИКАР. Над 200 души блокираха за два часа движението по ул. "Екзарх Йосиф" в столицата. Подобен протест имаше през лятото на 2012 г., когато съветът уволни съдия Мирослава Тодорова. Тя бе на протеста заедно с председателя на съдийския съюз Атанас Атанасов, както и други негови членове - Нели Куцкова, Весислава Иванова, Иван Коев. Протестът е безпрецедентен, няма европейска държава, в която съдии да излизат за независимост, обяви бившият правосъден министър Христо Иванов. 

Представляващият ВСС Димитър Узунов бе мощно освиркан и посрещнат с викове "Оставка" и "Долу Цацаров". Той покани на среща Лалов, няколко съдии и хора от администрацията. В заседателната зала два часа се чуваха крясъци, лични нападки и обвинения. Сериозни искри прехвърчаха след изявлението на Каролина Неделчева от ВСС: "Ние с магическа пръчка не можем да направим хармония. Ако искат съдът да работи нормално, направете така, че да работи нормално." Хората от СРС се разкрещяха срещу нея. След срещата Лалов заяви, че е присъствал на много такива сбирки, които завършват с обещание за съдействие, но то никога не се случва. 

Сутринта Лалов разказа пред bTV как Узунов му писал съобщения във вайбър. "Методи, не изкарвай хората на улицата, не вземаш ти решенията. Така мисля", написал Узунов, който отказа да коментира темата. "Това техният манталитет ли е? Не съм аз човекът, на когото могат да бъдат диктувани решения", каза по този повод Лалов. След това пред ВСС той напомни, че друг член на съвета - Галя Георгиева, го е търсила лично заради дело, заведено срещу нея от Румяна Ченалова. 

"Какво освен намеса е член на съвета да се обади на председателя на съда извън определения ред? Питахте и мен подмолно дали познавам съдията Михов. (Съдията по делото на Ченалова срещу Георгиева - б.р.). Искахте да се откажа от приятелства?!", атакува и съдията Петко Петков към Галя Георгиева. Тя отговори, че искала само да се проверят действията на призовкарката.

Шефката на службата за призовките Мария Пенева заяви, че всеки призовкар дневно трябва да връчи между 50 и 100 книжа. Месечно броят им бил между 1000 и 1500. "Как мога да изисквам да си вършат работата качествено, при условие че това е физически невъзможно?", попита тя. Подобно оплакване дойде и от служба "Архив", където 15 души обработват 600 хил. дела. Според зам.-председателя на съда Албена Ботева те бягат при първа възможност. Лалов напомни, че общата площ на новата сграда на СРС на бул. "Цар Борис III" е 35 хил. кв. м, а чистачките са 13. 

Недоволството в СРС е провокирано както от сериозната натовареност, така и от отказа на ВСС да ги изслуша. Съветът отказа изслушване на Лалов по внушение на Цацаров. В приетия наскоро класификатор на длъжностите в съдебната система се запазва старото положение и няма ръст на заплатите на служителите. Това бе една от основните критики на Лалов, който отдавна настоява за по-големи заплати заради натовареността. Той попита защо трябва съдебен секретар във Върховния касационен съд (ВКС) да взема 80 лв. повече, при условие че влиза по дела три пъти месечно. Друг проблем според него е, че СРС е поставен в категорията съдилища с над 50 съдии, а там има над 180. 

След около два часа викове и скандали Калин Калпакчиев от съвета обяви, че се ангажира следващия вторник да внесе промяна в класификатора на длъжностите, за да може администрацията на ВСС да бъде изведена в отделна графа и да се увеличат заплатите. Друго предложение е да се назначат още съдии, както и да се разтовари съдът от някои дела. Това обаче може да стане само чрез промяна в закона.
 

Председателят на СРС Методи Лалов обяви, че е получавал неуместни съобщения от Димитър Узунов (на заден план). Докато Лалов и Узунов бяха в залата на съвета, хората от улицата викаха: "Искаме си шефа".

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
 Председателят на СРС Методи Лалов обяви, че е получавал неуместни съобщения от Димитър Узунов (на заден план). Докато Лалов и Узунов бяха в залата на съвета, хората от улицата викаха: "Искаме си шефа".


Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Около 200 души блокираха улицата пред ВСС. Включиха се и граждани.
 

Членове на ВСС признаха, че не са помагали достатъчно на районния съд. Не е сигурно обаче дали мнозинството ще се трогне.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
 Членове на ВСС признаха, че не са помагали достатъчно на районния съд. Не е сигурно обаче дали мнозинството ще се трогне.


Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ул. "Екзарх Йосиф" беше блокирана за два часа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване