12/10/16 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Нов мост за 7,5 млн. лв. пуснаха на източната дъга в София

 

Съоръжението е изградено само за 100 дни

Мостът при Казичене на източната дъга на столичното околовръстно шосе бе пуснат за движение. Новото съоръжение е изградено само за 100 дни и струва 7,5 млн. лв.

Лиляна Павлова връчи Акт 16 за въвеждане в експлоатация на съоръжението на председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов. Той от своя страна каза, че с изграждането на моста и пускането му за движение вече от Благоевград до Бургас може да се пътува изцяло по автомагистрала.

„След чакане повече от 30 години вече може  да се пътува по-удобно и безконфликтно”, каза по време на церемонията по откриването министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. „Тежкотоварният трафик, който идва от различни посоки ще може да се осъществява много по-спокойно. Проблемите, породени от него за живущите в района ще са много по-малко, а връзката между магистралите „Хемус” и „Тракия”, както и с Кулата и Калотина ще бъде по-удобна. Изпълнихме един очакван проект и се радвам, че успяхме да го направим за толкова кратко време, професионално и качествено”, добави тя.

Министърът добави, че трябва да продължат инвестициите в довършването на околовръстния път на София. „Направено е много с част от Южната дъга, Западната дъга и Северната скоростна тангента. Сега следва продължението с довършването на Южната дъга, както и връзката към Горна баня и АМ” Люлин”. За това ще настояваме и следващите правителства да продължат с осигуряването на средствата. Много важно е за всички нас е и доизграждането на АМ „Хемус”, която е приоритет за България. Тя трябва да стане кауза на всички, за да не продължава да се обезлюдява Северна България. Заложихме проектите за първите отсечки от автомагистралата, проектирахме ги и те са готови да бъдат започнати. Следващото правителство може още от пролетта да стартира изграждането, което по никакъв начин не бива да бъде отлагано. Основен приоритет е и автомагистрала „Струма”, като там вече е започнато строителството от двете страни на Кресненското дефиле. Усилията през 2017 г. трябва да бъдат насочени в окончателно избиране на варианта за трасето през Кресна и провеждането на процедурите, защото ако не започнем да строим през 2018 г. ще изгубим европейското финансиране. Другото стратегически важно пътно направление, което ще помогне още повече на туризма ни е изграждането на 4-лентовото шосе между Бургас и Слънчев бряг. Специално значение имат обходите на Поморие и Ахелой, за които има избрани изпълнители и осигурено авансово финансиране.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта в изказването ни си по време на откриването, че в последните години столицата се е променила коренно с построяването на много нова пътна инфраструктура. „Тези години бяха време на усилено изграждане на обходни маршрути на София, което изключително важно за града”, добави тя. По думите й в столицата всеки ден се регистрират по 1000 автомобила. „Те стават все повече и за да се запази околната среда в града, освен организацията на градския транспорт, решението е изграждането на обходни маршрути.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване