12/10/16 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Обама разреши въоръжаването на съюзниците на САЩ в Сирия

 

Кремъл вижда заплаха в решението на Вашингтон

Президентът на САЩ Барак Обама отмени формалните ограничения, които предвижда законът за контрол върху износа, за да не пречат на доставката на военно снаряжение и обслужване в Сирия. Става дума за подкрепа на чуждестранните сили, паравоенните въоръжени формирования и отделни лица, "поддържащи специални отношения със САЩ в борбата с тероризма в Сирия". Съответното разпореждане на държавния глава на САЩ е изпратено до държавния секретар и до министъра на отбраната. За да изпълнят указа държавният секретар и шефът на Пентагона трябва да информират за това Конгреса и да получат одобрение.

САЩ смятат режима в Сирия за спонсор на тероризма и за формално преодоляване на забраната за такива доставки на сирийска територия, макар и извън контрола на Дамаск, е необходим този административен акт. Това твърди осведомен служител в администрацията на САЩ пред ТАСС. По-рано стана известно, че се активизира подготовката на сили, близки до САЩ, за офанзива срещу сирийската столица на групировката "Ислямска държава" – Рака.

Сирийската криза продължава от пролетта на 2011. Първоначално конфликтът бе между войските на президента Башар Асад и въоръжената опозиция, след това в региона се появиха различни екстремистки групировки, а по-късно там се настани една от най-големите терористични организации - „Ислямска държава“. През май 2013 г. американският сенат одобри снабдяването на т.нар. „умерена опозиция“ в Сирия с оръжие, но досега имаше ограничения за доставката на въоръжение за участниците на водената от САЩ антитерористична коалиция.

Решението на САЩ за премахване на някои ограничения за оръжейните доставки за сирийските бунтовници е рисковано, защото оръжията може да се озоват в ръцете на "терористи", категорични са от Кремъл, предаде Ройтерс.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че ако се стигне до такъв сценарий, ще се създаде заплаха за Близкия изток и за руските сили в Сирия.

Коментирайки американско-руските усилия за постигане на сделка за улесняване на безопасното изтегляне на сирийски бунтовници от източната част на Алепо, Песков каза, че Кремъл се надява такова споразумение да бъде постигнато. Според него обаче преговорите са сложни и ту се подновяват, ту се прекратяват по инициатива на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се договориха в Женева в събота да се състои среща на военни експерти и дипломати за окончателно уреждане на проблема с източните квартали на Алепо, припомня ТАСС.

Междувременно специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че е дошло време да се помисли за възможно възобновяване на преговорите между Дамаск и опозицията, предадоха световните агенции. Де Мистура посочи, че е бил окуражен от плановете на САЩ и Русия в събота (10 декември) да бъдат проведени дискусии в Женева, при които да се обсъди оттегляне на опозиционните бойци от Алепо.

"Може би е дошло време сериозно да проучим възможността за възобновяване (на преговорите), да проверим кога и как можем да проведем политически дискусии", каза дипломатът след закрито заседание на Съвета за сигурност, посветено на Сирия.

Той изрази надежда, че току-що обявеното примирие ще се реализира и ще позволи на близо 8000 души да напуснат обсадения град. Над 30 000 души вече са напуснали Алепо, но остава неизвестен общият брой на хората, които все още са там, допълни той.

Де Мистура съобщи също, че планира да се срещне с хора от екипа на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

В същото време службата на ООН за правата на човека изрази опасение, че стотици души може би са изчезнали, след като са напуснали източната част на сирийския град Алепо, за да отидат в контролираните от правителството части на града, предава АФП. „Въпреки че е много трудно да бъдат установени фактите в такава непостоянна и опасна ситуация, ние получихме много тревожни твърдения, че стотици души са изчезнали след преминаване в контролираните от правителството зони“, обясни говорителят на бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

 

Тръмп пръснал двойно по-малко пари от Хилари за изборите

Републиканецът Доналд Тръмп е изхарчил за своята президентска предизборна кампания 322 милиона долара, а загубилата битката с него демократка Хилари Клинтън - 565 милиона.

Тези данни бяха публикувани от Федералната избирателна комисия в САЩ.

Според информацията като цяло Тръмп е успял да събере в предизборните си фондове около 340 милиона долара. От тях 66 милиона е внесъл самият милиардер. Предизборните фондове на бившата първа дама и държавен секретар са почти 581 милиона долара.

Изборите за президент на САЩ бяха спечелени от Доналд Тръмп на 8 ноември. Официално новият президент ще встъпи в длъжност на 20 януари. В момента Тръмп подготвя новата си администрация, която ще смени сегашната на президента от Демократическата партия на САЩ Барак Обама.

В същото време стана известно, че Тръмп ще остане изпълнителен продуцент на предаването "Звездни стажанти" на телевизия Ен Би Си. Името на Тръмп в заключителните надписи ще следва това на създателя на тв формата Марк Бърнет и ще бъде преди името на Арнолд Шварценегер, който е водещ и изпълнителен продуцент, информира сп. "Върайъти".

Петнайсетият сезон на програмата ще започне на 2 януари - само 18 дни преди Тръмп да встъпи в длъжност. Заплащането, което Тръмп получава за всеки епизод, остава неизвестно, но вероятно е петцифрена сума, посочва изданието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване