12/10/16 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Пътуваме от Благоевград до Бургас по аутобан

 

Днес пускат недовършеният от 30 години мост при Казичане

С пускането днес на недовършения от 30 години мост на източната тангента на столичното околовръстно шосе вече ще може да се пътува изцяло по автомагистрала от Благоевград до Бургас и турската граница при Капитан Андреево, научи „Монитор”.

„За последните

2 години са изградени нови 140 км автомагистрали

около 100 км първокласни шосета”, отчете строителният министър Лиляна Павлова. „Отделно рехабилитираните шосета, основно третокласни с допълнителните, целево отпуснати пари от държавния бюджет са над 500 км. По-голямата част от тях са в районите на Северна и Северозападна България. Тези отсечки са извън участъците, ремонтирани с пари от средствата на пътната агенция и със субсидиите по оперативните програми”, поясни министърът.

По думите й за следващата година остават приоритетите по няколко главни направления. Според нея основното е започване на строителството на подлотовете, от участъка на автомагистрала „Струма” между Благоевград и Сандански, за които има избран изпълнител, както и да се избере най-евтиният и бърз вариант за най-тежката отсечка през Кресненското дефиле.

„Предстои

да бъдат избрани и строители за част от АМ „Хемус”

за това ще разчитаме на приемственост от следващите правителства и изграждането да започне още през следващата година”, поясни Павлова. Тя добави, че по 7 от лотовете за пътни ремонти по ОП „Региони в растеж” вече има избрани изпълнители на проектите. „По още толкова предстои това да стане през следващата седмица. Така, че в най-скоро време за петнайсетте лота за пътища с обща дължина от 250 км по регионалната европрограма вече ще има сключени договори. За това с началото на строителния от март догодина трябва да започне мащабна рехабилитация на тези отсечки. С пари от ОПРР ще се изгради 4-лентовия път между Пловдив и Асеновград, ще се ремонтира и пътят между Стара Загора и Раднево и много шосета в Северна България”, уточни строителният министър.

Относно проекта за големия тунел под прохода Шипка Павлова обясни, че в момента върви довършването на обходния път на Габрово. Тя обясни, че до края на 2017 г. остава да бъдат направени един голям виадукт и 540-метровият тунел до Бакойски баир. „След това ще може да се обяви процедурата за изграждането на големия тунел”, уточни тя.

Павлова поясни, че за догодина Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ)

ще разполага с 80 млн. лв. по-голям собствен бюджет

които ще бъдат инвестирани в поддръжка и текущ ремонт на шосетата. По думите й увеличението е заради ръста приходите от винетки от началото на 2016 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване