12/10/16 05:51
(http://www.klassa.bg/)

Русия модернизира армията на Куба

 Русия ще помогне на Куба да проведе реформа в армията си. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин след съвещание на двустранната междуправителствена комисия в Хавана, по време на което между Москва и Куба бе подписана програма за технологично сътрудничество в областта на отбраната до 2020 г. Утро.ру уточнява, че парафираният документ не предвижда доставка на руско оръжие за Острова на свободата.  

          Рогозин обясни, че става дума за ремонт за вече намираща се на въоръжение техника в Куба, за формиране на дългосрочна програма за развитие на въоръжените сили на островната държава, както и за укрепване на нейната енергийна сигурност. „Това са все сфери, в които Москва може да помогне на Хавана“, посочи вицепремиерът. Той припомни, че кубинската армия използва техника, която е била доставена още от бившия Съветски съюз. „Сега ние създаваме необходимите ремонтни бази и сервизно обслужване с цел сигурността на Куба да отговаря на съвременните заплахи и рискове“, каза Рогозин. Руската страна ще помогне на островната държава да укрепи и енергийната си система – съгласно подписания меморандум между  „Интер РАО-Експорт“ и кубинската „Унион електрика“ ще бъдат реконструирани енергоблоковете и електростанциите, построени по съветско време на Острова на свободата. На първия етап модернизирани ще бъдат енергоблоковете с мощност от 100 МВт в три кубински ТЕЦ-ове. Като цяло по време на заседанието на двустранната комисия бе подписан цял пакет от документи, засягащи сътрудничеството в областта на въздушния транспорт и научно-медицинското сътрудничество. Москва и Хавана утвърдиха и пътна карта за подготовка на договор за оказване на услуги и доставка на строителна и пътна техника от Русия за Куба.

          Преди визитата си на Острова на свободата Рогозин посети Венецуела, където Русия ще открие фабрика за производство на автомати "Калашников" през 2019 г. Москва вече е доставила в страната почти всичките машини, нужни за производството на АК-103 и на муниции, стана ясно след среща на комисията за Руско-венецуелските отношения на високо ниво. Споразумението между двете държави за построяване на фабриката бе подписано още през 2006 г. по време на управлението на вече покойния президент Уго Чавес, припомнят агенциите. В документа е посочено, че венецуелски технологични експерти ще бъдат обучени за целия цикъл на производство на автоматите "Калашников". Очаква се фабриката да произвежда 25 000 оръжия годишно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване