12/11/16 07:39
(http://www.klassa.bg/)

Плевнелиев играл съчетание на Нешка Робева с диня

 Студентският празник – 8 декември, за първи път се отбелязва у нас през 1903 г. като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември – в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил) – един от които е и свети Климент Охридски. Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

Който е бил студент по времето на соца, знае, че веселбите ставаха не заради условията, при които се провеждаха, а въпреки тях. Eто какво споделиха някои бивши и настоящи политици, за техните спомени от 8 декември:

Плевнелиев играл съчетание на Нешка Робева с диня

Rosen-Plevneliev-arhivni-snimki-2Най-хубавият студентски спомен на президента Росен Плевнелиев е от бригадите в бургаското село Равадиново. Там в продължение на месец брали дини и грозде.

“Като студент свирех в група на бас китара. Една вечер в столовата на АПК Равадиново решихме да си направим концерт. Аз свирех на кофи, защото нямаше барабани. За да издават различни звуци, ги бях напълнил с одеяла”, спомня си Росен Плевнелиев. След големия успех на концерта решили да изнесат още един – “Златните момчета на България” (като златните момичета на Нешка Робева). Заменили обаче топките с дини. “Навсякъде имаше кори, пързаляхме се върху тях. Така се превърнахме в златните момчета на равадиновските дини. Стана голям купон. На следващия ден финиширахме с парцалите и кофите, дори пребоядисахме залата”, спомня си Плевнелиев.

Цачева пяла македонско с унгарци – 10 нейни състуденти са в парламента

Заснемане-на-цял-екран-1.11.2015-г.-000803.bmp-300x221С голяма компания и весели купони е запомнила 8 декември шефката на парламента Цецка Цачева. Тя учила право в Юридическия факултет на СУ.

Състуденти й били Янаки Стоилов от БСП, Юлияна Колева от ГЕРБ, ексдепутатите от НДСВ Яни Янев и от БНД Николай Свинаров, екскметът на Варна Кирил Йорданов, Тодор Батков и други известни днес българи. “Тогава официалните ни празници бяха по-малко, но студентите си имахме традиции и 8 декември бе много весел”, спомня си Цачева. Казва, че от здраво напиване спомен няма, но на нея не й се губят мигове. Самата тя обаче изявила певческите си способности на Банско. Там бяхме с голяма група унгарски студенти с български корени, изкарахме няколко дни в песни и веселба, спомня си Цачева. Паднал голям сняг, те били отседнали в старинна къща, а сутрин събуждали съседите с македонски песни от чардака.

Горски изпратил телеграма на Божидар Димитров:

Заклах прасето. Имам 300 литра вино и 120 литра ракия. На 8 декември жената ще е на събрание на ОФ. Чакам ви

божидар-димитров-чукал-наредНай-паметният 8 декември за Божидар Димитров е от 1973 г. Тогава със състуденти от така наречената група на Александър Фол от Софийския университет през лятото са на бригада в с. Младиново в Сакар планина. Докато правят своите исторически проучвания, много се сближават с местния горски. Изненадващо в началото на декември получават от него следната телеграма: „Заклах прасето. Имам 300 литра вино и 120 литра ракия. На 8 декември жената ще е на събрание на ОФ. Чакам ви“. „Естествено, при такава покана веднага тръгнахме. А там ни чакаха висшистите на селото – горският, директорът на училището и кметът. Празникът беше в разгара си, когато отвън се чу страшен тропот и вик. Излязохме и какво да видим – колегата Х, чието име няма да назова, защото днес е уважаван професор, бе паднал в дупката на клозета“, разказва Димитров. Настанала голяма суетня. Извадили го, но възникнал въпрос как да го почистят. Горският бил категоричен, че не може да влезе така смърдящ в къщата, защото жена му ще го убие. И макар да било минус 10 градуса, пуснал маркуча на двора.

„Поизмихме го и тъкмо го бяхме сложили да се суши, когато дойде жената на кмета. Щом разбра какво е станало, грабна метлата и ни проводи с нея по леглата“, спомня си Божо.

Мирослав Найденов възпял БКП, СССР и Бай Тошо

Ексминистърът на земеделието Мирослав Найденов пък разказа за най-голямото си разочарование.

Той и още двама души от випуска били приети с максималния бал ветеринарна медицина в Стара Загора. Според правилата имали право да учат в чужбина. Така Найденов трябвало да замине за ГДР. Връзкари обаче го изместили. “Всяко зло за добро – по-късно по друга програма заминах да уча в Швейцария”, разказа министърът. Той бил прилежен студент, като единствено на т.нар. политически изпит се явил неподготвен. Приложил обаче хитрост – накрая написал “Да живее БКП! Да живее СССР! Да живее другарят Тодор Живков!”.

 

Източник:http://www.blitz.bg/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване