12/11/16 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Рупърт Мърдок създава най-мощната медийна група на Острова

 Медийният магнат Рупърт Мърдок е на път да създаде най-могъщата медийна група във Великобритания. Компанията на австралийския милиардер 21st Century Fox e предложила 14 млрд. долара (11.2 млрд. паунда), за да придобие напълно британската компания за сателитна телевизия и радио Sky, съобщават медиите на Острова.

Офертата е за 10.75 паунда на акция, което е с 40% над стойността й при затварянето на търговията на Лондонската фондова борса в същия ден. Веднага след обявяването на новината, ценните книжа на Skyскочиха с почти 30% до 10.26 паунда.

Ако сделката стане факт, това ще се превърне в най-голямата мрежа за платена телевизия, обхващаща над 22 млн. домакинства във Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия и Италия. При подобен сценарий, милиардерът и синът му Джеймс ще сбъднат отдавнашната си мечта да притежават изцяло медийната група Sky, оценявана на 23.3 млрд. долара (18.5 млрд. паунда).

„През изминалите няколко години 21st Century Fox постоянно твърдеше, че настоящият дял от 39,1% не е естествената крайна позиция. Предложената сделка между 21st Century Fox и Sky ще обедини глобалното бизнес съдържание на 21st Century Fox ипотребителското съдържание на Sky, което е на световно ниво и когато го превърна във водещ премиум доставчик на платена телевизия на всички пазари.

Тя ще засили лидерската позиция на Sky в областта на развлекателните програми и спорта и ще укрепи позицията на Великобритания като основен световен център за генериране на съдържание и технологични иновации“, заявиха от компанията на Мърдок по повод планираното поглъщане.

Мърдок вече притежава 39% от платения оператор, но през 2011 г. беше принуден да се откаже от желанието си да го придобие напълно, след като журналисти от неговата компания се оказаха замесени в огромен скандал. Тогавашният главен редактор на притежавания от медийния магнат вестник News of the World Ребека Брукс бе арестувана по обвинение за подслушване на известни личности и журналисти.

Предишният опит на Мърдок не успя и защото политическия елит във Великобритания изрази опасенията си, че 85-годишният милиардер ще монополизира твърде много медийния пазар в страната.

Макар че скандалът постепенно отшумя, и сега не всички приемат положително хода на медийния магнат. Представители на лейбъристите и либералните демократи заявиха, че властите трябва да се намесят и да поискат разследване, основано на обществения интерес. Политиците смятат, че подобно придобиване би повлияло негативно на стабилната и независима журналистика в страната.

Мърдок е собственик на поддържащата откровено десни позиции американска телевизия Fox News, докато Sky, както и основните й конкуренти BBC и ITV, се слави с политическия си неутралитет. Именно този неутралитет може да бъде нарушен при смяната на собствеността.

Сделката все още е в процес на преговори. За да се осъществи, е необходимо одобрението на британските антимонополни органи, както и това на медийния регулатор Ofcom. Министърът на културата, медиите и спорта Карън Брадли може да сезира регулатора, който да проучи дали не е засегнат обществения интерес. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване