12/12/16 17:22
(http://www.klassa.bg/)

България остава сред държавите с умерен ръст на цените на жилищата

 България остава сред държавите с умерен ръст на цените на жилищата от порядъка на 5-6% към края на полугодието на годишна база. Това показват данните на Международния валутен фонд (МВФ), който оценява пазара в страната ни като част от глобалния индекс за цените на имотите.

 

Графика: МВФ

Унгария е пазарът с най-силен ръст на цените за периода, следвана от Швеция, Нова Зеландия, Малта и Израел. На другия полюс е Бразилия, където е регистриран най-силен спад. Сред най-слабите пазари са още Русия, Хонконг, Украйна и Обединените арабски емирства (Дубай).

Фондът не оценява кредитната експанзия на жилищния пазар в България, както и съотношението между цените на жилищата и доходите и наемите.

Според данните на МВФ Мексико е страната с най-силен ръст на жилищното кредитиране, а Украйна – с най-силен спад.

Най-достъпни са жилищата в Испания, според Фонда, тъй като цените на жилищата са около 75% от годишния доход на домакинствата. Най-недостъпен е пазарът в Нова Зеландия, където цените вече гонят 140% от годишните доходи на домакинствата.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
МВФ подчертава, че глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от институцията, се приближава до достигнатия предкризисен максимум. Фондът обаче допълва, че това не е повод за паника, макар и да признава, че ситуацията на глобалния пазар изисква повече бдителност.

 

 

Графика: МВФ

Фондът посочва, че за разлика от бума в началото на века в момента ръстът на цените в различните страни изобщо не е синхронизиран. Вътре в отделните държави бумът на пазара също се ограничава до няколко населени места, а в много случаи възходът не се движи и от кредитна експанзия. В някои градове ръстът на цените се определя основно от недостига на предлагане на жилища на пазара, посочва се в доклада на МВФ.

Експертите допълват, че страните в момента са по-активни в използването на макропруденциални политики за омекотяване на бума на пазара на имоти. Международните регулатори също са по-активни в наблюдението на цените на жилищата.

По-задълбочен поглед върху индекса на МВФ разкрива три групи страни. В първата попадат 18 икономики, в които цените на жилищата паднаха значително по време на световната финансова криза и все още се понижават.

Втората група също се състои от 18 икономики, в които жилищните пазари преминават през рязко възстановяване след 2013 г. В третата група попадат 21 икономики, в които спадът на цените по време на кризата не беше толкова сериозен и последва бърз отскок.

МВФ призовава някои страни – например Австралия, Канада и няколко европейски държави, освен макропруденциалните мерки да въведат и мерки за стимулиране на предлагането на жилища. Фондът предупреждава, че заради ръста на цените се увеличава и задлъжнялостта на домакинствата в тези държави, което може да има неблагоприятни последици за финансовата стабилност.

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване