12/13/16 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Коментар на Тръмп изтри 4 млрд. долара от пазарната капитализация на Lockheed Martin

 Програмата за изтребителите F-35 и нейната цена са извън контрол, написа днес новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в Twitter. Милиарди долари могат и трябва да бъдат икономисани от поръчки и покупки в областта на отбраната след 20 януари, посочи той.

Цената на акциите на производителя на изтребителите Lockheed Martin се срина с над 4% по време на ранната търговия в САЩ. Пазарната капитализация на компанията се сви с 4 млрд. долара след съобщението на Тръмп. От CNBC изчисляват шеговито, че влиянието на туита на Тръмп е над 28 млн. долара на буква.

The F-35 program and cost is out of control. Billions of dollars can and will be saved on military (and other) purchases after January 20th.

 
 

Програмата за разработването на реактивния многоцелеви изтребител е най-голямата и най-скъпата в историята на САЩ. Самолетът е по технологията стелт, което го прави невидим за голяма част от противниковите радари. Той е изтребител-бомбардировач пето поколение и е предвиден за използване както в американските военновъздушни сили, така и във въздушните подразделения на военноморските сили и на морските пехотинци.

Програмата за разработване на самолета стартира през 1990 г. Стойността й е 400 милиарда долара, според оценка на Пентагона. Тази сума е за едва 2500 самолета, произведени от американската компания Lockheed Martin.

Днес първите два от закупените от Израел в САЩ 50 стелт-изтребителя F-35 се приземиха на военновъздушната база Неватим в южен Израел, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Двата самолета кацнаха с близо шест часа закъснение поради лошите атмосферни условия в Италия, откъдето излетяха. През следващите години Израел се очаква да получи общо 50 от тези изтребители пето поколение.

В отговор на изявленията на Тръмп ръководителят на програмата за самолетите F-35 в Lockheed Martin - Джеф Бабионе, каза, че компанията още от началото е инвестирала стотици милиони долари, за да помогне за намаляването на цената на самолета с около 70% в сравнение с първоначалната му стойност и че планира той да струва около 85 млн. долара през 2019 или 2020 г., предаде Ройтерс.

Бабионе заяви, че компанията е готова да отговори на всички въпроси на Тръмп относно самолетите и цената на програмата, допълва БТА.
 

По статията работи: Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване