12/13/16 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Продажбите на жилища в Китай се забавят през ноември

 Продажбите на жилища в Китай са се забавили рязко през ноември на фона на мерките за „охлаждане“ на пазара, които прилагат някои местни правителства, съобщава Ройтерс, като се позовава на статистическия институт на страната.

През ноември продажбите забавят ръста си до 7,9% на годишна база, което е най-бавното увеличение от ноември 2015 г. За сравнение, през октомври беше отчетено повишение от 26,4%.

Анализатори очакваха забавяне на пазара и смятат, че тенденцията ще се задържи. Ако обаче правителството не увеличи разходите за инфраструктура, забавянето на пазара на имоти ще натежи и на икономическия растеж, предупреждава Джао Ян от Nomura.

Инвестициите в имоти през ноември също забавят ръста си – до 5,7% на годишна база спрямо отчетеното повишение от 13,4% през октомври. За периода януари-ноември ръстът е 6,5% спрямо 6,6% за януари-октомври.

Продажбите на имоти, измерени чрез общата им площ, отчитат ръст от 24,3% за периода януари-ноември спрямо 26,8% за периода януари-октомври.

Новото строителство отчита ръст от 3,3% през ноември на годишна база – рязко забавяне спрямо отчетеното през октомври увеличение от 19,9%.

Информационната агенция припомня, че секторът на имотите допринесе за по-силния от очакваното икономически растеж на Китай заради оживлението сред купувачите. Централната банка обаче идентифицира 35 пазара, заплашени от висок риск.

Междувременно местните администрации в отделни градове въведоха ограничения за купувачите на жилища, за да обуздаят ръста на цените.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване