12/17/16 08:11
(http://www.klassa.bg/)

Родният бизнес шести в ЕС по оптимизъм за догодина

 

Предприемачите искат по-лесен внос на работна сила

Българските предприемачи са шести в ЕС и девети в Европа по оптимистични нагласи за следваща година сред 25 държави. Това сочи проучване на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати за бизнес климата на Стария континент. По-добър бизнес климат за 2017 г. очакват 38% от анкетираните фирми, показват основни акценти от проучването за България. Резултатите за 2016 г. сочат, че за 37% условията на бизнес климата са били по-благоприятни в сравнение с 2015 г.

Най-големи оптимисти в Европа са Ирландия, Португалия и Сърбия

Най-високи - 43% са очакванията на предприемачите ни са за ръст на износа, като само 10% от тях са настроени песимистично.

По-голямата част от работодателите - близо две трети, смятат да запазят числеността на служителите си. През изминаващата година 32% от фирмите са наели още персонал, при очаквани през миналата година 25%. За 2017 г. същият дял отговарят, че ще отворят още работни места.

За догодина 58% от предприемачите планират да запазят инвестициите си на нивото от 2016 г. Други 12% ще ги намалят, но пък

30% ръст планират да ги увеличат

Липсата на квалифицирани кадри и през 2017 година се очаква да е сред най-големите пречки за работодателите. Условията на икономическата политика през 2017 г. също са сред очакваните водещи рискове, посочени от 36% от анкетираните.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов, за да се реши проблемът с дефицита на квалифицираните кадри у нас трябва да се даде възможност за внос на работна сила от трети страни. „На първо място от Молдова, Украйна, Македония и Сърбия”, уточни той. По думите няма да е далеч времето, когато у нас ще идват да работят граждани от много високоразвити страни в света. Симеонов добави, че родната промишленост вече не може да разчита на конкурентно предимство, породено от ниски цени на енергията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване