12/17/16 08:05
(http://www.klassa.bg/)

Тръмп поиска среща с Борисов

 

Премиерът: На плещите Ви лежи огромна отговорност

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е поискал в най-скоро време да се проведе среща с премиера в оставка Бойко Борисов, на която в личен разговор да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничество между САЩ и България. Двамата проведоха днес телефонен разговор, при който са обсъдили международната и вътрешнополитическата обстановка, съобщиха от „Дондуков“ 1.

Борисов е обсъдил с Тръмп спирането на военните конфликти по света. Той е представил позицията на България, че успокояването на обстановката в света покрай мигрантската криза може да се постигне само след прекратяване на военните конфликти. Българският премиер е подчертал и ролята на лидерите на най-големите държави в този процес. „На плещите ви лежи огромна отговорност, става въпрос за човешки животи по целия свят”, обърнал се премиерът към Тръмп.

Борисов е запознал Тръмп с икономическите показатели на страната ни, с ръста на икономиката ни, който бил един от най-високите в Европа, както и нулевата инфлация, ниските данъци и ниския външен дълг. „Тази стабилност, както и ролята на България в региона я правят едно от най-сигурните места за инвестиции“, посочил още премиерът.

Ден по-рано при визитата си за заседанието на Европейския съвет в Брюксел Борисов пък обяви, след като се срещна със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, че в ЕК се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, в който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС. "Проверките да са по теми - прокурорите, съдиите, следователите, или по отделни случаи - така, както е при всички други европейски държави", поясни премиерът, който вече получи уверението и на шефа на комисията Жан-Клод Юнкер за прекратяване на мониторинга до края на мандата му, който изтича през 2019 година. Борисов сподели още, че Тимерманс настоява да дойде през февруари в България, за да обясни ролята на това правителство и всичко, което е направено през този период.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване