Thalloderma Shop
12/19/16 18:55
(http://www.klassa.bg/)

България остава сред държавите в ЕС с най-силен ръст на разходите за труд

 България продължава да е сред лидерите в Европейския съюз (ЕС) по ръст на разходите за труд през третото тримесечие, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Ръстът продължава да се определя от т.нар. „други разходи“ - т.е. за осигуровки, обезщетения, болнични и т.н.

След Нова година тези разходи ще се увеличат допълнително заради планираният ръст на минималната работна заплата, както и на минималните осигурителни прагове, договорени за някои икономически дейности.

Отделно се увеличава и пенсионната вноска с 1 процентен пункт.

През третото тримесечие увеличението на разходите за труд у нас достига 8,4%. Разходите за възнаграждения са нараснали с 8,3%, а за други разходи – с 8,8%. За сравнение, година по-рано разходите за труд отчитат ръст от 7,2%.

Средно за ЕС ръстът на разходите за ЕС достига 1,9% за периода с 2% увеличение на разходите за възнагражденията и 1,5% - на другите разходи.

Най-силен ръст на разходите за труд през третото тримесечие е регистриран в Румъния – с 14,7%, като разходите за възнаграждения и другите разходи се увеличават приблизително еднакво.

Втора е Чехия с 9%.

Същевременно в Хърватия е отчетен спад от 5,5% на разходите за труд, в Малта спадът достига 2,1%, а в Италия – 0,5%.  

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване