12/19/16 09:51
(http://radiomilena.com/)

За първи път в община Поморие годишни награди за култура

2222В навечерието на най светлия християнски празник Рождество Христово неформалното гражданско сдружение „Интелектуален кръг”  от град Поморие обяви за първи път в общината годишни награди за изявени творци с принос в областта на културата.

На 18 декември  в Арт клуб „Омара” на крайморския булевард „Яворов” беше организирана творческа среща на отличените творци. В началото  отец Нено благослови срещата и пожела да има нови такива всяка година.

След направената селекция от журито, координатора на сдружението Драгой Каталиев връчи на всеки един от лауреатите оригинален поздравителен адрес с книга.

  1. Христо Сариев – нумизмат и почетен председател на фондация „25 века

Поморие”

 

Драгой Каталиев – скулптор, художник и писател

 

 

Отец Нено – за религиозното възпитание на миряните в Поморие

 

акад.Черньо Чернев – автор на 11 книги посветени на християнството

 

Георги Димитров – фотограф-художник

 

арх. Камен Шипков – председател на здружение „Черно море- чисто

море” експроектант на Поморие и автор на книги с морска тематика

 

Мария Ралева – секретар на читалище „Просвета 1888 г.” Поморие

 

Тома Троев – поет лирик и автор на стихосбирки

 

Борислав Иванов – писател – автор на книги

 

Георги Сотиров – художник – маринист

unnamed

На разиграната след това между тях забавна лотария бяха раздадени на всеки един лауреат по една различна книга от  поморийските автори Черньо Чернев, Драгой Каталиев, Борислав Иванов, Камен Шипков и Тома Троев.

Единодушно беше приета идеята следващата  година, членовете на сдружението да вземат  участие в общински, републикански и чуждестранни изложби при разменено гостуване с техни колеги. Практиката показа, че участието на тези творци зад граница е ползотворно за тяхното признание в международни научни конференции, изложби и  е показателно за техния принос в развитието и разпространението на българската култура по света.

Обсъдена бе идеята да се създаде сайт и информационна страница във Фейсбук, която ще се подържа от модератор на сдружението.

Приета беше идеята на акад. Черньо Чернев като Директор на Института за българите в чужбина към МАБИК – Международната академия по българознание, иновация и култура да се установят контакти със сродни организации с предложения за подписване на договори за сътрудничество и изпратят авторски книги за българската диаспора от Република Крим и Поволжието, Молдова, Украйна, Румъния, Сърбия, Албания и Република Македония.

По стара поморийска традиция творческата среща завърши с дeгустация на местни вина и ракии, собствено производства на творците на културата.

 

Публикувана на 12/19/16 09:51 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/T_Fh9VIgSrE/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване