12/19/16 12:21
(http://www.klassa.bg/)

Квартирите в София кът, търсенето на макс

 

Опарени от клиенти собственици държат имотите си празни

Предлагането на апартаменти под наем непрекъснато намалява, а в същото време заради миграцията търсенето остава високо, научи „Монитор”. Офертите например за най-търсените и дефицитни гарсониери в почти двумилионният град са едва около 500, колкото и двустайните в центъра на столицата.

Според Мая Иванова от „Явлена” през тази година недостигът се чувства още повече. „Предлагането е твърде малко, а както винаги търсенето е главно на по-евтини жилища. В момента са станали само по-скъпите, като например двустайни над 400 евро”, обяснява тя. „Те по-трудно се дават под наем. При тристайните 600-650 евро е висок наем. Малко са хората, които могат да си позволят

 

да плащат наем над 1000 лв. и да могат да изкарат месеца.

 

Такива имоти са изостанали от пазара, но и те не са много”, добавя тя.

По думите й всички квартири около метростанциите бързо намират наематели, стига да се предлагат на разумна цена. „Предпочитанията са повече за тухла, но не всички държат на това нещо. За хората е по-важно жилището да е поддържано. Ако една панелка е добре ремонтирана, обзаведена е с нови мебели, също е конкурентна. Гарсониери се търсят, но предлагането им винаги е било слабо. От останалите най-предпочитани са двустайните”, добавя Иванова.

Даниела Грозева от „Веда корект” смята, че търсенето е основно за обзаведени апартаменти. „В зависимост от района хората предпочитат новопостроени жилища и не толкова панелки. Най-търсени си остават районите на центъра и кварталите „Младост”, „Дианабад”, „Гео Милев” и „Изгрев””, добавя тя. Според нея

 

около половината от търсенето е за нови двустайни,

 

които са спалня и хол с кухненски бокс, защото хората не искат да си дават парите за стари за стари жилища със стари мебели.

По думите й най-евтините наеми в момента, минаващи през брокери са от около 220 евро. „Има и по-ниски, но те са по стари договори. Добре обзаведен тристаен в центъра (без гараж) трудно може да се даде над 600 евро. За двустайните с хубаво обзавеждане наемите са между 320 и 450 евро. За тристайни, които не са от лукс сегмента, са от 450 - 550 евро. В началото на годината имаше леко повишение на наемите, спрямо предишните 2 години. Сега мисля, че нивата им се стабилизираха”, обяснява тя и прогнозира, че

 

догодина наемите ще останат стабилни.

 

Според Тихомир Цаков от „Аристо”, повишаването на наемите в началото на годината е нормално, на фона на поскъпването на жилищата да продажба и по-малкото предлагане. По думите му офертите са по-малко, защото много измамени от некоректни квартиранти собственици са спрели да дават имотите си под наем и предпочитат да ги държат празни. „Най-голям е дефицитът на квартири в центъра, защото въпреки всичко хората продължават да го предпочитат. Останалите търсени квартали са разположените близо до метрото”, добавя брокерът.

Константин Пандов от ЕППИ казва, че няма оферти за малки жилища, а в същото време пазарът е пълен с фалшиви обяви. „Пускат ги за да хващат клиенти. Може би половината от предложенията в сайтовете са такива”, обяснява той. Според него младите квартиранти предпочитат новото строителство, въпреки много забележки, които то има. „Площите обаче там са малки и разходите за жилището са по-ниски, особено за отопление”, пояснява Пандов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване