12/19/16 12:20
(http://www.klassa.bg/)

Наемите замръзнаха на ниско ниво

 

Хазяите искат авансово плащане поне за половин година

Наемите за жилища на територията на три области в Югоизточна България - Стара Загора, Сливен и Ямбол, в последните месеци са без промяна, категорични са брокерите. Те правят уговорката, че става дума за апартаменти от 40 до 50 кв. м с баня и тоалетна, но без централно парно.

 

Очаквано най-високи са те в Стара Загора,

 

където за 2015 г. доходите от работа са били на второ място след София. В Града на липите наемът за квадратен метър от януари до края на ноември е бил 4,86 лв, в Сливен - 2,13 лв. и в Ямбол - 2,26 лв. Сравнението с предходната година установява , че разликата е минимална. Справка в статистиката сочи още, че т. нар. нормиран наем за апартаментите общинска или ведомствена собственост е бил 1,03 лв /кв. м за 11-те месеца на отиващата си година.

Репортерска проверка установи, че и

 

при останалите жилища картината е почти същата,

 

с тази разлика, че се е повишило предлагането на луксозни, напълни обзаведени квартири с 3 и повече стаи, и повече от една баня и тоалетна. Причината е влезли в редовна експлоатация няколко нови кооперации в близост до парк „Митрополит Методи Кусев“ в Стара Загора, където собствениците настояват за наем от 600 до 800 евро без посредник. Активни брокери на този пазар обаче твърдят, че договорите в този диапазон се броят на пръстите на едната ръка.

Масово се търсят по-скромни жилища - едностайни и двустайни апартаменти (т. нар. широк център) с минимална мебелировка, където наемите са в рамките на 300-400 лв., но с авансова предплата поне за половин година. За

 

по 200-250 лв може да бъде наета двустайна квартира

 

в крайните квартали , предимно панелки и на по-висок етаж без мебели.

Спомен от миналото са скъпите луксозни апартаменти, наемани основно от високоплатени мениджъри в двете американски топлоцентрали на комплекса „Марица изток“. Според запознати някои от тези чужди специалисти са предпочели направо да си купят жилищата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване