12/19/16 12:45
(http://www.klassa.bg/)

Прокопиев си „купил“ кмет с джип

 

Унищожил и заграбил земи на жители на Ветово без градоначалникът да си мръдне пръста

Джип, закупен и поддържан от „Каолин“ по времето, когато дружеството още беше собственост на скандалния олигарх Иво Прокопиев, е карал в продължение на 5 години кметът на Ветово Георги Георгиев. Срещу това пък фирмата на скандалния бизнесмен в продължение на години буквално дерибействала в русенската община, където се намира най-голямото находище на каолин и кварцов пясък, като унищожавала селскостопански земи и заграбвала чужни терени. Това разкрива документалният филм „Капитал и арсен“ на „Канал“3 https://youtu.be/94lrVb69GZo.

„Каолин не се държи като партньор, а като собственик на общината. Каолин си имат кмет – Георги Георгиев“, категоричен е пред камерата на телевизията един от общинските съветници във Ветово – Пламен Пенчев.

Купили са си спокойствие и могат да го контролират,

обяснява и председателят на Общинския съвет на града – Мехмед Мехмед. Според него джипът е бил подарен на кмета на Ветово, след като през 2009 г. „Каолин“ получава концесията на находището, за да може Прокопиев и хората му да „управляват“ градоначалника. В резултат на това Георгиев оставил дружеството на скандалния олигарх буквално да унищожава общински земи с добивната си дейност, както и да заграбва частни терени, като разширява пътя между Ветово и кариерата без нужните разрешителни и без изобщо да обезщети собствениците на имотите. „Общински земи са превърнати в насипи благодарение на дейността на кариерата“, категорични са съветници във Ветово, според които са унищожени стотици декари. Според кмета обаче пътят се е „саморазширил от самосебе си в резултат на движението на тежки автомобили“, а фактът, че е ползвал джип на Прокопиев бил съвсем „нормален“. По думите на Георгиев автомобилът не му бил подарен в лично качество, а на цялата община. Но на въпрос кой освен него го е карал, отговорът му е „шофьорът ми“. „Напълно нормално, напълно морално е това“, твърди Георгиев.

„Каолин“, което се превърна в един от символите на криминалната приватизация по времето на Иван Костов, след като буквално бе подарен на Иво Прокопиев благодарение на протекциите на кръга „Агнешки главички“, бе собственост на скандалния олигарх и брат му Александър до 2014 г. Тогава предприятието бе продадено на немската фирма „Кварцверке“ без изобщо дружеството да знае какво наследство му оставят Прокопиеви. Преди година „Кварцверке“ осъди Прокопиев на 2 млн. евро обезщетение заради това, че при сделката разградският олигарх е декларирал складови наличности от суровини, които обаче се оказали липсващи. В момента новият собственик на „Каолин“ стартира и петгодишна програма на стойност 100 млн. лева за обновяване, възстановяване и екология, за да може да поправи поне част от щетите, нанесени от предния на природата в общините, където предприятието ползва кариери. И докато за Ветово това е добра новина, то

няма милиони, които да могат да спасят Меричлери

Както „Монитор“ алармира преди още години, димитровградската община бе буквално унижощена, след като през 2009 г. „Каолин“ получи концесия да добива от близката до нея кариера. Причината е, че фирмата на Прокопиев използва не скъпа, но щадяща технология, а евтина, която буквално отравя водата на градчето с арсен, като изключително опасният химичен елемент е в десетки пъти над нормата. Резултатът е истинска епидемия от левкемия в „Меричлери“. В момента от общо 6000 жители, в градчето са останали само 2000 – все възрастни хора, а няма къща, която да е без некролог, като роми буквално са превзели неканени опразнените имоти, показва и филмът на „Канал“3. „Ние не пием водата, но поим животните си с нея, къпем се с нея. От къпането целият ми гръб е в рани“, разказва един от малцината останали жители. „Колкото по-бързо си ида, толкова по-добре. Няма шанс“, признава през сълзи пък друг от обитателите на призрачния град, който допреди 2009 г. е бил балнеокурорт, а натровеният сега минерален извор в Меричлери – един от най-известните в Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване