12/19/16 12:31
(http://www.klassa.bg/)

Фермери ни пекат прасето за Коледа за 260 лева

 

Домашен суров суджук ще ни струва 14,50 лв.

Печено прасе за Коледа и Нова година за 260 лв. предлагат по Интернет малки български ферми. За тази цена ще получим 15 кг месо, приготвено по италианска технология и изпечено в класическа пещ. Така едно кило свинско за празничната трапеза ще ни струва 17,30 лв., но пък ще ни бъде спестен целият труд около приготовленията.

Срещу същата сума екостопанството предлага и руловано прасе. „Прасето тежи приблизително 8,5 кг и е дълго 1 метър“, пише авторът на обявата. Можем да си поръчаме и печен свински бут. За него

 

ще трябва да се бръкнем за 185 лв.

 

и ще получим 12 кг месо.

През последните години интернет пространството у нас се напълни от онлайн платформи, в които дребните фермери предлагат продукцията си с цел да избегнат посредниците. Въпреки по-директния контакт с клиента цените в тях обаче не са по джоба на всеки българи, а само на тези с над среден доход, показа проверка на „Монитор“.

За предстоящите празници фермерите предлагат и суров свински суджук, който сами ще трябва да изсушим и направим годен за ядене. Един килограм от мезето ще ни струва 14,50 лв. За почитателите на телешкото месо също има варианти. 250 грама сушен телешки суджук е на цена от 7,80 лв.

В сайтовете има и оферти за сушени плодове за масата на Бъдни вечер. Сто грама биокруши без консерванти и подсладители струват 2 лв. Кило ябълки пък се предлага срещу 2,30 лв. За празниците дори можем да се снабдим и с домашна тиква, като едно парче ще ни излезе 2 лв.

Интересно е, че българските стопани продават и екзотични плодове като портокали и мандарини. Килограм портокали, поръчани от еко ферма, ще ни струват 2,90 лв., а мандарините - 3,20 лв.

Различни пекарни пък са пуснали оферти за

 

домашни меденки, соленки и питки

 

Иначе традиционно се предлага и ръчен хляб от селски фурни за 2,99 лева. Недостатък е, че не всички платформи указват точно грамажа на предлаганите продукти.

В сайтовете има и предложения за зеленчуци. Зелки по 2-2,5 кг зеленчукопроизводителите ни ги продават срещу 3,50 лв. броя. В момента изборът не е голям, но въпреки това можем да се снабдим с качествен карфиол, броколи, картофи и моркови.

От сайта става ясно, че производителите ни предлагат и готова зимнина. Половин кило кисело зеле се предлага на цена от 2,90 лв.

Екофермерите продават и различни вина, чайове, и всички видове подправки, характерни за нашите ширини.

 

Едни от най-търсените продукти са млечните

 

Килограм кашкавал от 100% мляко може да се купи за около 18,30 лв., а 10 яйца от свободни кокошки ще ни струват 3,55 лв.

Доставката струва левче, ако вземем стоката от магазин. Всички сайтове предлагат доставки до София, като сумата, която трябва да заплатите, за да получите продуктите си до адрес, е 5 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване