Thalloderma Shop
12/20/16 05:59
(http://www.klassa.bg/)

КЗК глобява с 61 881 лв. столичната „Топлофикация“

 „Топлофикация София“ ЕАД ще бъде глобена с 61 881 лева, заради злоупотреба с господстващо положение, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в сгради етажна собственост в София и да засегне интересите на потребителите, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Върховният административен съд вече е потвърдил санкцията и тя ще бъде наложена от КЗК.

Проучването на комисията установило извършено нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество, изразяващо се в налагане на необосновани цени на дружествата, извършващи дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което те се поставят в неравностойно положение.

От направения икономически и правен анализ комисията установила, че налагането от страна на „Топлофикация София“ ЕАД на еднакви цени на всички фирми за дялово разпределение за минималния пакет на услугата, премахва ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите.

В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършеното нарушение, допълват още от КЗК.

Всяко физическо или юридическо лице, на което са причинени вреди в резултат на установеното нарушение, има право на обезщетение, а влязлото в сила решение на съда има обвързваща сила за гражданския съд, пред който е предявен искът за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване