Thalloderma Shop
12/20/16 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Манолова откри кампанията „Не хаби – дари“

 Омбудсманът Мая Манолова официално откри кампанията „Не хаби – дари“, насочена срещу пилеенето и разхищението на храни и борбата с глада. Началото на инициативата бе поставено на "Женския пазар" в столицата, където безплатно се раздават топъл чай и различни хранителни продукти.

Инициативата е продължение на кампанията за падане на ДДС върху дарените храни. "С хранителния бранш, БЧК и Българската хранителна банка имаме голяма победа и от 1 януари 2017 г. производителите и търговците на храни няма да плащат ДДС, така че ще бъдат стимулирани да даряват, а не да унищожават храни", заяви Манолова.

670 хил. тона храна се унищожават всяка година в България. Близо 80% от тях са разпилени от домакинствата. Затова кампанията е насочена към всички българи, с идеята да се замислят колко храна годишно унищожават и дали тя не може да стигне до хората, които гладуват. "1,5 млн. българи живеят под Прага на бедност и не си дояждат", изтъкна Манолова. Всяко четвърто дете няма основни хранителни продукти на трапезата.

В дългосрочен план кампанията „Не хаби – дари!“ е ориентирана към хората между 40-45 години, които според нарочни изследвания по-рядко готвят, разчитат на готови храни и по-често са склонни да изхвърлят продукти без да се замислят, обясняват още от ведомството на Манолова.

Мотото на инициативата е: "Да бъдем безОСТАТЪЧНО щастливи – защото храната е не само живот, но тя е и удоволствие, и радост, и съпреживяване, късчета щастие, които не трябва да изхвърляме. Целта е българското семейство отново да седне заедно около масата, да възпитаме у децата си уважение и дори респект към храната", е позицията на омбудсмана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване