Thalloderma Shop
12/21/16 13:15
(http://www.klassa.bg/)

София ще излъчва 49 депутати

 Сценаристите на Слави Трифонов, част от Инициативния комитет за референдума, внесоха в парламента районирането за мажоритарния вот. То е продължение на промените в Изборния кодекс, които бяха предложени преди около две седмици от омбудсмана Мая Манолова. По думите на Тошко Хаджитодоров  в страната ще има 231 едномандатни района, а за чужбина те ще са 9. Три от тези зад граница са предвидени за съседна Турция, един е за САЩ и Австралия, останалите 5 са за цяла Европа и Близкия изток. 
Всеки избирателен район е описан подробно, в това число и кой улици ще влузат в него. Това означава, че по-големите градове ще бъдат разделени на няколко мандатни райони. Така  столицата София и областта пък ще излъчи 49 депутата. В един район ще има около 30 000 гласа, т.е. толкова ще е нужно на един кандидат да стане депутат. 
Оказа се, че предложението за районирането на страната е изработено от преподаватели и експерти от Математическия факултет, а не от политици, изтъкна Хаджитодоров. Според него депутатите имат достатъчно време да приемат районирането и на следващите избори да се отиде по новите правила и припомни, че последните промени в ИК са били няколко дни преди вота за президент.  
При районирането са се съобразили с айтивността при последните парламентарни избори.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване