Thalloderma Shop
12/22/16 06:46
(http://www.klassa.bg/)

До 15 януари пишат доклада за картела на горивата

 

Правят специален закон за бранша

До 15 януари ще бъде готов докладът на Временна анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до юли 2016 г. Това съобщи след поредното й заседание днес нейният председател Валентин Николов. На закритата част от заседанието са били изслушани докладите на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Относно дела на сивия сектор в сектора депутатът обясни, че пред комисията ДАНС и ГДБОП не са потвърдили информациите за обем от над 1 млрд. лв. „Дадоха ни доклади, но ще включим само този на ГДБОП, защото на ДАНС е секретен, но идеите от него ще бъдат ползвани в предложенията за изменение на законодателството. Всички обаче препоръчаха да се направи отделен закон за горивата, за да не е нормативната система в сектора разпръсната”, добави Николов и поясни, че има предложения да има и регулатор на пазара, подобно на този на електроенергия и това е доста позитивно. „Моето мнение е да има и засилен контрол, защото според ГДБОП повечето престъпление в сектора се правят от фиктивни фирми, създадени за определени период от време от престъпни групи. За това трябва да се затегне контрола върху тези участници от пазара, източващи най-вече ДДС.

„От ГДБОП не са констатирали контрабанда на горива през пристанищата ни, за това и прокуратурата не е образувала досъдебно производство”, добави председателят на комисията.

На заседанието е бил засегнат и феноменът „Марешки”, но не се е стигнало до заключение, че има престъпление. „Проверявани са сигнали за Марешки както от гледна точка на качество, така и за финансови и данъчни престъпления”, съобщи още Николов.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев каза след края на закритата част от заседанието, че всички материали относно манипулирането на системата БАЦИС за следене на движението на акцизни стоки са предадени на прокуратурата.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, каза, че в доклада на службата до комисията има много предложения. Според него могат да бъдат предприети и други мерки срещу контрабандата на горива, а не само да се пише специален нов закон. Той припомни, че през 2015 г. са били образувани 5 досъдебни производства срещу 23 лица, на които са повдигнати обвинения и са предадени на прокуратурата и в момента срещу тях върви съдебно производство. „За нас ще бъде интересно да и видим доклада на финансовото министерство, в който се твърди за 1,2 млрд. лв. дял на контрабандата. На базата на него да направим допълнителен анализ”, обясни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване