Thalloderma Shop
12/23/16 05:55
(http://www.klassa.bg/)

Жельо Бойчев -Плевнелиев остави Борисов на власт за още скандални сделки

 "Свидетели сме на безпрецедентни действия на  президента. Извършена бе поредната сделка. Основният закон на страната бе погазен само и само Борисов и това правителство да останат на власт по-дълго". Това заяви на брифинг в НС говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. Той подчерта, че и в края на своя мандат Плевнелиев не е успял да излезе от зависимостта си от Борисов и ГЕРБ. "Един безличен мандат на президента Плевнелиев завърши с нарушение на Конституцията. Той заслужава импийчмънт, но няма време за тази процедура. Ежедневно излизат примери защо беше нужно това правителство да остане на власт - за да се приключат скандалните сделки и назначения", категоричен бе Бойчев.
"Министър-председателят заяви в сряда, че всички обществени поръчки трябва да бъдат спрени. Ние обаче не вярваме на човек, който днес казва едно, утре друго. Затова го призоваваме да се спре веднага още един грабеж, какъвто е концесията на интермодалния терминал в Пловдив. Апелираме процедурата незабавно да бъде прекратена", призова депутатът и член на ИБ на БСП Драгомир Стойнев. Той припомни, че процедурата е обявена на 23 ноември, след като правителството подаде оставка. Бившият министър на икономиката и енергетиката подчерта, че този терминал вече е изграден от НКЖИ и вместо предприятието да извършва търговска дейност, да получава приходи, правителството решава, че трябва да се даде на концесия. Ще се даде на конкретна фирма, която по нашите съмнения е голяма транспортна фирма от Пловдив, която ще спечели концесия за 4 хил. лв. на месец и ще определя цените и таксите за останалите транспортни фирми за 27 години напред, обясни Стойнев. Той напомни предложението на БСП за закон за публичните предприятия, с който се налагат стандарти за управление, така че да се спрат всякакви корупционни схеми и такива предприятия да работят и да печелят в полза на държавата. "Отивайки си, правителството се опитва да прави жестове или да събира средства за изборите. Това обаче са подаръци, платени от народа. Това е ограбване, концесията струва в пъти повече. Това са средства, които могат да отиват в НКЖИ", категоричен е Стойнев.
Георги Свиленски припомни на Борисов и поръчката за ТОЛ система, която трябва да регламентира плащанията за ползване на пътната инфраструктура, заяви Георги Свиленски. При стартирането на поръчката левицата сигнализира и  призова премиера да спре процедурата, защото тя е несправедлива спрямо всички граждани, подчерта социалистът. "Тя предвижда таксуване на 85% от пътната инфраструктура, каквато практика няма в нито една страна от Европа, където е около 2%. Става въпрос за таксуване на магистрали, скоростни пътища, I, II и III клас пътища. Всеки вътрешен превозвач, ако до днес е плащал за винетка и е калкулирал стойността й в цената си, сега ще трябва да добави и ТОЛ таксите", обясни Свиленски. Според него поръчката е порочна и е направена за конкретна фирма. Свиленски уточни, че видът на системата не е определен нито от парламента, нито от правителството, а от външна организация. Той съобщи, че поръчката се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията и трябва да бъде спряна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване