Thalloderma Shop
12/23/16 05:36
(http://www.klassa.bg/)

КЗК глобява „Кауфланд“, те ще обжалват

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила имуществена санкция на „Кауфланд“ в размер на 157 981 лв., съобщиха от ведомството. Причината е, че хранителната верига е злоупотребявала с доставчиците си заради по-силната си позиция.

Кауфланд необосновано изисквал от фирма „Кети-94“ ООД да намалява доставните си цени и поставяла като условия определени годишни ценови параметри. През 2015 г. „Кауфланд” дори блокирала значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължило до прекратяване на търговските отношения през 2016 г. от страна на „Кауфланд”.

„Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите“, обясниха от антимонополната комисия. От ведомството допълват, че прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използвала от „Кауфланд” за постигане на максимална печалбата за сметка на финансовата загуба за доставчика.

Във връзка със съобщението на КЗК от „Кауфланд България” ЕООД енд Ко КД, заявиха, че подобно решение до настоящия момент не е връчено на дружеството. “Считаме, че не е извършено нарушение, подобно решение е в противоречие на Закона за защита на конкуренцията”, категорични са от компанията, която ще облажва решението пред Върховния административен съд.

“Бихме искали да подчертаем, че в работата си прилагаме действащите законови разпоредби”, заявиха още от „Кауфланд“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване