Thalloderma Shop
12/24/16 07:12
(http://www.klassa.bg/)

1,9 млрд. лв. повече събрали данъчните през 2016 година

 С 1,9 млрд. лв. повече приходи са събрали данъчните през 2016 г. спрямо миналата година, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). До края на тази година агенцията очаква да събере общо 17,6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски, показват предварителните данни.

Увеличените приходи бележат над 3,5 млрд. лв. ръст спрямо 2014 г. или над 25% повече приходи. „Подобен резултат не е постиган в историята на НАП“.

Приходите от ДДС достигат 5,4 млрд лв., което представлява ръст от над 1 млрд лв. спрямо миналата година.

Приходите от осигурителни вноски - социални и здравни пък са 7,3 млрд лв.. Увеличението тук е с над 500 млн. лв. спрямо година по-рано. Над 105 млн. лв. от ръста се дължат на повишение в постъпленията от здравноосигурителни вноски.

От НАП допълват, че агенцията предоставя над 80 електронни услуги и отчита, че повече 90% от всички декларации са подадени по електронен път. Данъчните дори твърдят, че през 2016 г. са спестили над 300 млн. лв. административни разходи на бизнеса и гражданите чрез обработката на над 100 млн. електронни документа.

През годината са обслужени над 5,4 млн. клиенти. От фирми и физически лица са получени 1,3 млн. данъчни декларации.

Данъчните обясняват, че гласуват повече доверие на фирмите и им дават възможност сами да коригират допуснати грешки, включително да анулират фактури или да подадат коригиращи ДДС декларации, вместо да извършват директно ревизии.

Агенцията припомня и въведената опростена процедура за възстановяване на ДДС за коректни данъкоплатци с добра данъчна история. За 3 месеца по този ред е възстановен близо 9 млн. лв. ДДС на 3 300 компании.

НАП отчита още близо 9 700 приключени ревизии с разкрити неплатени данъци и осигурителни вноски за близо 1,8 млрд. лв. Общият брой на проверките, извършени от НАП през 2016 г., е 276 хил.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване