Thalloderma Shop
12/24/16 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел ни дава още 48,2 млн. евро за границата

 

Борисов: Нека всеки да прецени на кого може да вярва

Европейската комисия одобри допълнителни 48,2 млн. евро за България, съобщиха официално от комисията. Извънредното финансиране идва от две места - Европейския фонд за убежище и миграция и Фонда за вътрешна сигурност. 36,3 млн. евро родното вътрешно министерство ще получи за „подобряване на управлението на границите“, както и за купуването на нова техника за наблюдение и подобряване на компютърните системи на гранична полиция. Останалите 12 млн. евро ще бъдат използвани за управление на мигрантските потоци.

Решението за отпускането на тези 48 млн. евро допълва предишните грантови споразумения между ЕК и България, с които на страна ни вече бяха отпуснати 101 млн. евро, уточняват от Еврокомисията и допълват, че в момента се разглеждат допълнителни искания за отпускане на средства.
Допълнителните суми са всъщност остатъкът от онези близо 160 млн. евро, които премиерът Бойко Борисов успа да договори с ЕК, като част от парите са за закупуване на нови джипове, камери, подобряване на бежанските центрове, оборудване на хеликоптер.

Малко по-късно министър-председателят благодари на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. В профила си във Фейсбук премиерът написа: „ Изключително съм благодарен на Европейската комисия и на президента Жан-Клод Юнке, че спази обещанието си и одобри допълнително 48,2 млн. евро извънредно финансиране за подобряване на управлението на границите и справяне с миграционната криза. Това решение допълва грантовите споразумения между ЕК и България, които договорихме на срещата ни на лидерите от ЕС през септември в Братислава“. „Въпреки това нашите политически опоненти в България не се свениха да изрекат поредица от лъжи, включително и това, че тези пари няма да бъдат преведени на страната ни. Нека днес всеки да прецени на кого може да вярва“, пише още той.

Премиерът проведе и телефонен разговор със зам.-шефа на ЕК Франс Тимермасн, за да му благодари. По време на разговора Борисов подчерта отличното сътрудничество между ЕК и България и изрази надежда Тимерманс скоро да посети страната ни. Тимерманс от своя страна изтъкна, че в тези трудни времена Европа има нужда от силен лидер като Борисов, уточниха от „Дондуков“ 1.

 

Министър-председателят: В досието ми пише „враг на народа“

„Враг на народа“. Това пише в досието на премиера Бойко Борисов, разкрил лично той пред останалите министри, става ясно от стенограмата от последното заседание на кабинета. „Моят дядо е бил Николапетковист, така е, дори в моето досие пише „враг на народната власт, Николапетковист“, разказал министър-председателят, като конкретният подов бил обсъждането да се награди посмъртно с орден „Стара планина“ Никола Петков. Награждаването е по предложение на военния министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев. Именно в тази връзка Борисов се обърнал към него с молба при честванията следващата година да включат и ГЕРБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване