Thalloderma Shop
12/24/16 07:11
(http://www.klassa.bg/)

България е в топ 3 на страните в ЕС с най-малък дълг

 България е в топ 3 на страните-членки на ЕС с най-малък държавен дълг като дял от БВП. Това става ясно от годишния отчет на Министерството на финансите (МФ). Според последните публикувани тримесечни данни от Евростат през октомври 2016 г., дългът на сектор „Държавно управление" е 29,4% от БВП, което нарежда страната ни на трето място, само след Естония - 9,7% и Люксембург – 22 на сто.

Това ниво е не само далеч под горния праг на Маастрихтския критерий за влизане в еврозоната от 60%, но и значително под средните нива за страните в ЕС-28 и ЕС-19, които съответно са 84,3% и 91,2%, обясняват от ведомството на Владислав Горанов.

Финансовото министерство очаква 2016 г. да завърши с положително бюджетно салдо вместо планирания дефицит от 2% от БВП.

"Това амбициозно фискално представяне излъчва силен сигнал за водената последователна и балансирана фискална политика, насочена към осигуряване на устойчива фискална позиция в средносрочен хоризонт", се казва в отчета на ведомството за годината.

Като причина за този резултат се изтъкват по-високите приходи, включително от еврофондовете, и по-ниското усвояване на капиталовите разходи.

Фискалният резерв към края на ноември е в размер на 14.3 млрд. лв. Наличният безпрецедентен по размер ресурс в обхвата на фискалния резерв гарантира буфер в случай на непредвидени шокове, което минимизира рисковете за негативно развитие на показателите по държавния дълг в средносрочен хоризонт, допълват от МФ.

В резултат на провежданата последователна и предвидима икономическа политика икономическият растеж в страната се ускори през последните две години като за деветмесечието на 2016 г. темпът на растеж поставя икономиката на челни позиции в ЕС, гласи отчетът.

Ако сегашната икономическа политика продължи, МВФ и Европейската комисия прогнозират, че средният темп на растеж до 2019 г. значително по-висок, отколкото през последните пет години. Това ще позволи по-бърза конвергенция на доходите към средноевропейските, прогнозира МФ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване